KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık, 24’üncü Uluslararası Kürt Kültür Festivali’ne görüntülü bir mesaj gönderdi.

Bayık, "Bazı güçlerin desteği ile Türk devletinin Rojava ve Suriye toprağına girmesi, savaşı büyütecektir. Suriye ve Ortadoğu genelinde savaşın daha fazla kızışması istenmiyorsa, Türkiye'nin Suriye ve Rojava toprağından çıkarılması gerekiyor. Türk devletinin amacı bellidir. Rojava şahsında tüm Kürt halkını ortadan kaldırmak istiyor" dedi.

KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık’ın açıklaması şöyle:

Cerablus kenti Türk devletinin işgaline uğradı. Bundan önce Türkiye'nin Suriye ve Rojava’ya girmesine karşı çıkan tüm güçler, nasıl oldu da kısa bir süre zarfında bu karar ve tutumunu değiştirdiler? Söz konusu bu güçlerin Ankara görüşmesinden sonra Türk devleti Cerablus’a girdi. İşgal anlaşma sonucunda gerçekleşti. Türkiye'nin Suriye ve Rojava toprağına girmesine hakkı yoktur. Suriye'nin kaderi hakkında karar ve hakkı yoktur.

‘İŞGALCİLERE KARŞI ROJAVA’NIN SAVUNMA HAKKI VAR’

Türkiye'ye sınırı geçme hakkı tanıyan güçler şunu iyi bilmeleri gerekiyor: Kürtlerin de Kürdistan'ın tüm parçalarından ve ülke dışından Rojava’ya yönelmeleri ve işgalcilere karşı Rojava’yı savunma hakkı vardır. Bu Kürtlerin meşru hakkıdır. Eğer Türk devleti işgal hareketinde ısrar ederse, Kürt halkı da her türlü yol ve yöntem ile Türkiye'nin karşısında duracaktır.

Eğer Suriye ve Ortadoğu genelinde savaşın daha fazla kızışması istenmiyorsa, Türkiye'nin Suriye ve Rojava toprağından çıkarılması gerekiyor. Bazı güçlerin desteği ile Türk devletinin Rojava ve Suriye toprağına girmesi, savaşı büyütecektir. Kürtler bulundukları her yerden yönünü Rojava ve Kuzey Suriye Federasyonuna dönecektir, onları koruyacaktır.

Bu temelde, Rojava'daki halkımız başta olmak üzere tüm Kürdistan halkına, Türk devletinin işgaline karşı çıkmaya, siyaset, diplomasi, toplumsal ve askeri alanlarda direnişi yükseltmeye çağırıyorum. Suriye toprak bütünlüğünün korunması için tüm Suriye halklarına, Türk işgalcilerinin karşısında durmaya çağırıyorum.

Türk devleti, Kürtleri soykırıma uğratma siyaseti ile kendisini yenilgiden kurtarmak istiyor. Ancak bu girişim sonuçsuz kalacaktır. Halkımız, Türk devletinin Rojava’ya rahatça saldırmasına hiçbir koşul altında fırsat vermemelidir. Türk devletinin amacı bellidir. Rojava şahsında tüm Kürt halkını ortadan kaldırmak istiyor.

Söz konusu amacına ulaşmak için başta Cerablus, Minbic, Bab ve Halep'i ele geçirmek istiyor. Böylece tüm Rojava bölgesine baskı kurarak, Kürt hareketini teslim almaya çalışıyor. Yani Kobani ve Cizir bölgelerinin de kontrol etmek istiyor. Rojava'ya girmelerini onlara mezar yapmalıyız.

Kürtler, hem kendileri hem de bölgedeki halklar için işgalcilere karşı mücadele sorumluluğu ile hareket etmelidir. Bunun için hangi bedel gerekiyorsa o verilecektir. Kürt halkının başarısı ancak mücadelesi ile mümkündür.

‘TEHLİKE BÜYÜK, ANCAK BAŞARI İMKANI DA BÜYÜKTÜR’

Tehlike büyüktür, ancak başarı imkanı da büyüktür. Biz başarı için yürüyoruz. Yürüyüşümüz özgürlük yürüyüşüdür. Dolayısıyla, halkımızın geneli ulusal birliğini güçlendirmelidir.

24. Uluslararası Kürt Kültür Festivalini tekrar kutluyor, mücadele ve çalışmalarınızda başarılar diliyorum.