HDP Parti Sözcüsü Osman Baydemir, cezaevinde tutulan Figen Yüksekdağ'ın bugün Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Salonunda görülecek duruşması öncesinde HDP Genel Merkezi önünde bir açıklama yaptı.

Duruşma öncesi HDP'ye yönelik hukuksuzluklara dikkat çeken Baydemir şunları söyledi:

4 Kasım darbesinden bugüne tam 244 gün geçti. 244 gündür hukuk, adalet askıya alınmış durumda. 244. günde Figen Yüksekdağ tutuklu bulunduğu dosyadan bugün ilk defa mahkeme önünde olacak. Lakin bugün duruşma salonuna daha girmeden önce, dünden bu yana büyük bir adaletsizlikle, büyük bir hukuksuzlukla karşı karşıyayız.

"TÜRKİYE'YE OHAL REJİMİ UYGULANIYOR, HDP'YE SIKIYÖNETİM"

Dün Kandıra Cezaevi önünde açıklama yapmamız yukarıdan gelen bir emirle engellendi. Hukukun, adaletin, demokrasinin olduğu bir coğrafyada en yüksek yer adalet mekanizmasıdır. Hiçbir belge olmadan, heyetimizin Kandıra Cezaevi önünde açıklama yapması bile engellenmiştir. Türkiye’ye OHAL rejimi uygulanıyor ama HDP’ye sıkıyönetim koşulları dayatılıyor.

"DURUŞMAYI İZLEMEYE GELENLER ENGELLENİYOR"

Figen Yüksekdağ duruşmasını izlemeye gelecek olan avukatların otobüsleri bağlandı. Avukatların şahsi araçlarına ceza kesildi. Konya’dan duruşmayı izlemeye gelen il ve ilçe yöneticilerimiz, aktivistlerimizin araçları Ankara kent merkezine alınmadı, bağlandı. Antalya’dan gelen arkadaşlarımızın araçları yine aynı şekilde bağlandı. Diyarbakır’dan gelen heyet, Ankara Valiliğinin talimatıyla polis tarafından kent dışına çıkarıldı.

"ABLUKAYA ALINMIŞ DURUMDA"

Avukatların bugün Anayasa Mahkemesi önünden açıklama yapması engellendi. Figen Yüksekdağ duruşmasının görüleceği gün Ankara adeta, Ankara Valiliği tarafından, İçişleri Bakanlığı tarafından abluka altına alınmış durumda. Bu abluka, faşizm ablukasıdır. Bu abluka, hukuksuzluğun ablukasıdır. Bir kez daha Adalet Bakanı’na, İçişleri Bakanı’na çağrı yapıyoruz. Bir gün bu hukuksuzluk mutlaka sizi de vuracaktır. Bugün Ankara’ya alınmayan, polis zoruyla kent dışına çıkarılan herhangi bir yurttaşımıza zerre-i miskal kadar zarar gelirse, bunun sorumlusu siz olacaksınız.

Bu hukuksuzluğu, bu kanunsuzluğu protesto ediyoruz. Ankara’yı bu hale getirenlerin aldıkları talimat “yüksek” bir yerden gelmemiştir. Bu talimat faşizmin, hukuksuzluğun talimatıdır. İnsanlık ailesinin tarihi yazıldığında bu tür talimatların çukur yerden, yani faşizmden geldiği yazılacaktır.