Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Osman Baydemir, rakiplerini seçimlere şaibenin bulaşmaması için ortak tavır almaya davet etti. Önümüzdeki pazar günü yapılacak seçimlerin şeffaf ve güvenilir biçimde gerçekleştirilmesi için partilerin birinci sıra adaylarına çağrıda bulunan Baydemir  “Gelin ‘Hile anayasal suçtur hile demokrasi haysiyetine saldırıdır. Kim ki hileye, yeltenirse tarih onu haysiyetsiz olarak kaydedecektir biz hep beraber hileye karşıyız' diye bir deklarasyon yayınlayalım” dedi. 

HDP Urfa İl yöneticileri ve milletvekili adayları 1 Kasım seçimlerinde halkın iradesinin herhangi bir hile olmadan sandığa yansıması için ilgili kurumların üzerine düşeni yerine getirmesi çağrısında bulundu.  HDP Urfa İl Örgütü konuyla ilgili endişe ve beklentilerini paylaşmak üzere bir basın toplantısı gerçekleştirdi.  Toplantıya partinin İl Eş Başkanları Sevda Çelik Özbingöl ve Rıdvan Yavuz’un yanı sıra Milletvekilleri Osman Baydemir, Dilek Öcalan, Ziya Çalışkan Leyla Güven’in yanı sıra yeni adaylar Feridun Yazar, Yusuf Geçgel ve İbrahim Ovabeyli ile çok sayıda yönetici katıldı.

Basın toplantısında ilk sözü alan İl Eş Başkanı Sevda Çelik Özbingöl, HDP’nin 7 Haziran seçimlerinde elde ettiği başarıya dikkat çekerek gerçek demokrasinin özgürlüğün, adaletin ve eşit yurttaşlığın temeli haline gelmesiyle mümkün olabileceğini ifade etti.  İçtiğimiz su ve soluduğumuz hava kadar barışa, demokrasiye ve adalete ihtiyacımız olduğunu ifade eden Özbingöl, “1 Kasım eşit yurttaşlık temelinde farklılıklarımızla birlikte yaşayacağımız, kendimizi yöneteceğimiz Demokratik Türkiye yakışan yeni kapı olacaktır” dedi.

Özbingöl’ün ardından  söz alan milletvekili adayı, Urfa eski belediye Başkanı Feridun Yazar, 12 Eylül anayasasına göre yapılan seçimlerin aslında demokrasinin altındaki çürük zemin olduğunu ifade etti.  Her seçim öncesinde sandık güvenliği konusunun endişe sebebi olduğunu ifade eden Yazar, memleketin parasını pulunu çalanların, vatandaşın özgür iradesini de çalmaya çalıştıklarını söyledi. Yazar “ Seçim günleri maalesef kırk haramiler ile uğraşıyoruz.  Ama biz uzun yıllardan beri onlarla uğraşmayı öğrendik artık, bizde onlarla deneyim sahibi olduk, onların bu yoldaki hırsızlıklarına müsaade etmeyeceğiz.” diye konuştu.

ŞAİBESİZ SANDIK SONUÇLARINA RAZIYIZ

Toplantıdaki son konuşmacı  HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir oldu. 1 Kasım günü iki ayaklı kedilerin trafolara girmesine asla müsaade etmeyeceklerini ifade eden Baydemir  “Demokrasilerde seçimin özü olan halk iradesinin her hangi bir baskı, tehdit, şantaj ve hırsızlığa maruz kalmadan, sandığa girmesi ve sandığa giren irade her ne ise onun sandıktan çıkması için buradayız.  Çıkan sonuçların kayıt altına alınması, o sonuçlar doğrultusunda temsili yetin tecelli etmesine dair çığlığımızı, çağrımızı Urfa halkı ile ve Türkiye kamuoyuyla paylaşmak üzere huzurunuzda bulunuyoruz.” dedi.

Urfa halkının hür iradesinin baş göz üzerine kabul edileceğini ifade eden Baydemir, “HDP’ye verilmemiş bir oyun hanemize yazılması haram olsun. Ret ediyor ve kabul etmiyoruz. Bize verilecek bir oyun bir reyin bir başka siyasi partinin hanesine yazılmasını haram ederiz, asla ve kata buna müsaade etmeyiz,” dedi.

KÖYLERDE TOPLU OY KULLANDIRILIYOR

2014 yerel seçimlerinde oy hırsızlığını yapıldığına işaret eden Osman Baydemir: “ Hırsızlar, oyları çaldılar. Şimdi söylüyorum o sonucun hayrını gördüler mi? Görmediler, 763 proje sahibi nerede? İçerisinde hilenin, içerisinde hırsızlığın, içerisinde yalanın dolanın, hiçbir başarı öz ifade ile başarı değildir. Kimse bunun hayrını görmemiştir ve göremez de.”

7 Haziran seçimlerinde de çok sayıda ihlal yaşandığına işaret eden Baydemir şöyle konuştu: “Blok oy kullanmaya zorlanıyor insanlar. Tulum oy diyorlar. Kırsalda örneğin Haliliye, Karaköprü köylerinde, Akçakale, Harran köylerinde bir birey bir şahıs, sandık başına geçiyor bütün köy ahalisinin oylarını patır, patır, patır vuruyor. 21’nci yüzyıldayız. 1934’te her bireyin, kadının, gencin, yaşlının, bir reyinin olduğu ana yasa hükmüne bağlanmış bu ülkede ama 2015 yılında bir şahıs, bir köyde, gidiyor sandık başına patır, patır bütün oyları bir siyasi partinin lehine kullanıyor”.

Bütün bu olumsuzlukların ortadan kaldırılmasının çok basit bir işbirliği ile mümkün olduğuna işaret eden Osman Baydemir sözlerin i rakiplerine ortak hareket etme çağrısıyla son verdi. Baydemir; “Partilerin birinci sıra adayları, gelin Urfa'da halkımızın huzuruna birlikte çıkalım ve diyelim ki  'Hile anayasal suçtur hile demokrasi haysiyetine saldırıdır. Kim ki hile yaparsa, hileye yeltenirse tarih onu haysiyetsiz olarak kaydedecektir biz hep beraber hileye karşıyız' diye bir deklarasyon yayınlayalım” dedi. (Demokrat Haber)