Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş'un "silahların gölgesi olmadan" insanların sandığa gittiğine yönelik sözlerine, bir sandık başında elindeki silah ve rabia işareti ile poz veren birinin fotoğrafını göstererek cevap veren Osman Baydemir, "Kürtler ölümü göze alarak sandık başına gitti" dedi. Baydemir, sandıktan, barış, özgürlük ve adalet talebinin çıktığını söyledi. 

Referandum sonrası gerçekleştirilen ilk HDP Grup toplantısında HDP Sözcüsü Osman Baydemir, gelişmeleri değerlendirdi. Baydemir yaptığı referandum değerlendirmesinde özellikle baskılara ve şaibelere dikkat çekti. 

BUGÜN DÜNDEN DAHA UMUTLUYUZ

Tutuklu bulunan HDP Eş Başkanları ve milletvekillerini, tutuklu Kürt siyasetçileri selamlayarak konuşmasına başlayan Baydemir, halkların bütün baskılara karşın, "özgürlük, adalet ve eşitlik taleplerini ve iradelerini" ortaya koyduklarını dile getirdi. Baydemir, "Bugün dünden çok daha umutluyuz. Bunun nedeni halklarımızın ortaya koyduğu irade ve tercihtir" dedi. 

HAYIR MÜCADELESİ YENİDEN BAŞLIYOR

AKP'nin halkların iradesini cezaevlerine koyarak, darbe ve OHAL koşullarında referandumu dayattığını belirten, AKP ve MHP'nin yüzde 67'lik ittifakına rağmen zorla, hileyle yapılan baskıya rağmen ancak yüzde 51 oranında “Evet” çıktığının altını çizen Baydemir, "Hayırlar sandığa girdi, Anadolu Ajansı ve YSK evet çıkarttı" diye konuştu. Baydemir, "Özü itibariyle Hayır mücadelesi yeniden başlıyor bu ülkede" dedi. 

‘KÜRTLER NAMLUNUN UCUNDA SANDIĞA GİTMİŞTİR’

"Ortada bir zafer yok. Hayır'ı savunanların baskıya ve saldırıya rağmen ortaya koyduğu güçlü iradesi var" diyen ve 17 büyükşehirde Hayır çıktığını hatırlatan Baydemir, "Bir toplumsal mutabakat çıkmamıştır, bu anayasa meşru değildir. Bütün bunların yanında Kürtler namlunun ucunda sandığa gitmiştir" dedi. 

Baydemir, ihlallere ilişkin tuttukları 65 sayfalık rapordan da kimi detaylar paylaştı. Baydemir şöyle konuştu: "Bu süreçte 11 bin insanımız gözaltına alındı, 5 bin insanımız cezaevine atıldı. Eş Başkanlarımız ile birlikte 13 vekilimiz, 83 belediye eş başkanımız tutuklandı. Referandum sürecinde 2 bin 165 Hayır aktivisti gözaltına alındı. Selamımızı alan yurttaş bile tek tek kameralara alındı. Vekillerimiz kampanyalarını adliye koridorlarında yapmak zorunda kaldı."

Hayır'a destek verdikleri için fişlenen insanların fotoğraflarını da paylaşan Baydemir, "Bize selam verdiği için kameraya alınan yurttaşların resmidir bu. Bir anne bebeği ile bize selam verdiği için kameraya alındı. Bêjin Na şarkımız yasaklandı. Dün de faşizme hayır diyorduk bugün de diyoruz" diye konuştu. 

‘BÜTÜN KANALLAR ONLARA ÇALIŞTI AMA...’

Ekranların kendilerine kapatıldığını, TRT dahil 17 ulusal kanalda Erdoğan ve danışmalarının 360 saat propaganda yapmasına karşılık, HDP'nin sadece 58 dakika propaganda yapabildiğini hatırlattı. 1-31 Mart tarihinde TRT'de Erdoğan ve Danışmanlarına 2 bin 511 dakika AKP’ye 4 bin 46 dakika, HDP'ye ise sıfır dakika yer verildiğini söyleyen Baydemir, ancak bunun işe yaramadığını kaydetti. 

‘YALANCI CENNET VAADİNE HAYIR DENİLDİ’

Bütün bunlara rağmen insanlara "yalancı cennet vaadinde" bulunulduğunu ancak vatandaşların yalancı cennet ve vaatlere “Hayır” dediğine işaret eden Baydemir, "Sesimizi sosyal medya üzerinden duyurmak istedik, bir süre sonra sosyal medya yasaklandı. Bir yandan devletin imkanı ile cumhurbaşkanı, bakanlar, başbakanlar; öte yandan iman gücü ile çalışma yapan bizler..." şeklinde konuştu. 

‘KÜRTLER YÜZDE 62 ORANINDA HAYIR DEDİ’

“Evet” çalışmasında ağırlıklı olarak örtülü ödeneğin kullanıldığını, valilerin “Evet” çalışması yürüttüğünü, toplantı ve gösterilerin yasaklandığını, sokağa çıkma yasaklarının ilan edildiğini hatırlatan Baydemir, insanların iş, aşı ve rızkı ile tehdit edildiğini söyledi. Bu konuda muhtarların da tehdit edildiğini dile getiren Baydemir, bir muhtara "Senin köyünde 7 Haziran'da çıkan sonuç bu, senin oğlunun öğretmen olduğunu biliyoruz inşallah yeni KHK'da sorun olmaz" denilerek tehdit edildiğini belirten Baydemir, "Kürtler göze alarak sandık başına gitti. Coğrafyaları yakılıp yıkılmasına, iradeleri tutuklanmasına belediyelerine kayyım atanmasına rağmen, bölgenin büyük oranında yüzde 62 oranında zulme baskıya Hayır dediler. İnsanlık onuru işkenceyi yenecektir iradesini ortaya koydular" dedi. 

‘KÜRTLERİN HAYIRI YENİ BİR KAPI ARALIYOR’

Baydemir, "Kürt halkı ölüme rağmen diline kültürüne sahip çıktı. Kürtler tekçiliğe savaşa kayyıma hayır dedi. Kürtlerin Hayır'ı ülkeye yeni bir fırsat kapısı açılmasına imkan sunuyor. Kürtler inkar edilmelerine ve tekçi anayasa dayatılmasına hayır dediler. Kürt karşıtlığına içeride ve dışarıda hayır dediler" şeklinde konuştu. 

SİLAHLARIN GÖLGESİNDE SEÇİME GİTTİLER

HDP'nin oy oranlarının yüksek olduğu yerlerde özellikle Batman'da sandıkların başka yerlere taşındığının altını çizen Baydemir, "Pek çok yerde asker ve jandarma gölgesi altında yurttaşlar oy kullandı. HDP'nin yurtdışı seçim çevrelerine üye vermesi engellendi. Yüzlerce sandıkta HDP sandık takip sonucu ile YSK kararı arasında uçurumlar var" dedi.