Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önceki Başkanı, Kürt siyasetçi Osman Baydemir ABD’de Diyarbakır Ermenileri ile bir araya geldi.

Eşi Reyhan Yalçındağ ile birlikte ABD’ye gelen Baydemir, New York, New Jersey, Washington DC ve San Francisco'yu kapsayan bir haftalık gezisinin ilk ayağında New Jersey'de Diyarbakır'dan ABD’ye göç eden Ermeni toplumu ile bir araya geldi.

Diyarbakır Ermeni Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Ayık'ın da katıldığı yemekli toplantıda iki yıl önce Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla açılışı yapılan Diyarbakır Ermeni Kilisesi için bağış kampanyası düzenlendi. Diyarbakır'ın yanı sıra Türkiye'nin bir çok bölgesinden aileleri yıllar önce Amerika'ya göç etmiş olan yaklaşık 200 kişinin bir çok eyaletten gelerek katıldığı New Jersey'deki etkinlikte Baydemir büyük bir ilgi ile karşılandı.

Diyarbakır Ermeni Kilisesi'nin tamamen harabe bir haldeyken Türkiye, Amerika, Kanada ve Avrupa'da yaşayan Ermenilerin bağış kampanyası ile yeniden yapıldığını belirten Ergün Ayık, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin de bu proje için maddi ve manevi destek sağladığını söyledi.

Osman Baydemir, New Jersey'de Amerikan Kürt Derneği tarafından düzenlenen kahvaltılı buluşmada da Ermeni toplumuna yönelik mesajlar verdi. Anadolu ve Mezopotamya'da var olan kültürel dengeyi eko sisteme benzeten Baydemir, şöyle konuştu:

"Mezopotamya ve Kürdistan coğrafyası burada yaşayan tüm inançlar ve halkların ortak vatanıdır. Maalesef çok büyük acılar yaşadık. Maalesef kimi halklarımız büyük bedeller ödeyerek topraklarını terk etmek zorunda kaldı. Büyük travmalar yaşandı. Bunların başında da dost ve kardeş halk olan Ermeni halkı geliyor. Onlar büyük katliamlar yaşadılar ancak asıl kaybeden biz geride kalanlar olduk. Çünkü peşinden Şeyh Sait, Dersim katliamları geldi. Maalesef o günden sonra bugüne kadar Anadolu ve Mezopotamya coğrafyası bir türlü barışı, huzuru ve kalkınmayı yakalayamadı. Tıpkı doğa gibi, toplumların dili ve kültürü de bir eko sistemdir. Bir tanesini çektiniz mi, koparttınız mı orada denge bozulur. Denge bozulduğunda da orada büyük acılar ve travmalar kaçınılmaz olur. Şükürler olsun ki o günden bugüne direnen insanlar zalimin hükmünü, tesirini ortadan kaldırdılar. Onlar direndiler ve bugün yeniden Anadolu ve Mezopotamya'da halkların huzur içinde, barış içinde yeniden yaşama umudu ortaya çıktı. Bu hareketin mazlum ruhu artık bir muhalefet olmaktan çıkmış, alternatif bir yaşam tarzını, alternatif bir birlikte yaşam ruhunu bütün dünyaya ilham kaynağı haline dönüşmüş durumdadır.”

BDP Washington DC Temsilcisi Mehmet Yüksel'in yanı sıra New York ve New Jersey'de yaşayan çok sayıda kişinin katıldığı toplantıda Baydemir, yerel seçimler, açılım süreci ve Kürt siyasetinde yaşanan güncel konulara ilişkin soruları yanıtladı.