Batman'da yaşayan Mehmet Yalçın adlı bir yurttaş, Türkiye'nin Karadeniz'de doğalgaz rezervi bulmasını "Burada da petrol çıkartıyorlar. Kuruttular sonra da bazı yerleri kapattılar. Petrol fiyatları da düşmedi. Petrolün hayrını görmedik ki doğalgazın görelim" diyerek yorumladı.

Evrensel'den Cengiz Anıl Bölükbaş ve Dilan Temiz'in haberine göre, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Türkiye tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz’de gerçekleştirdik” diyerek, 320 milyar metreküplük doğalgaz rezervini 2023’te kullanıma sunmayı hedeflediklerini açıkladı. Diğer yandan ise Türkiye’de üretilen petrolün yüzde 80’i Batman’dan çıkartılıyor ve buradaki rafineri Türkiye’nin petrol ihtiyacının yüzde 20’sini karşılıyor. Gaz müjdesini petrol çıkartılan Batman’da yurttaşlara soruldu. Burada da petrol çıkıyor ancak genç işsizliğin en yüksek olduğu illerden olduklarını söyleyen yurttaşlar, “Petrolün faydasını görmedik ki doğal gazın görelim” diye konuştu.  

"GENÇ İŞSİZLİĞİN YÜKSEK OLDUĞU İLLERDENİZ"

Yapılan açıklamayı müjde gibi karşılamadıklarını söyleyen Ali Akın, “50 yıllık rezerv bile bulsalar faydası olmaz. Doğalgazda fiyat indirimi olmaz. Tam tersine fiyat artar. Kendileri için müjde olabilir ama bizim için değil. Bu doğalgaz için bir sürü maliyet yaparlar, onun da faturasını halka keserler. Karadeniz halkı zarar görür” dedi. Batman’da da petrolün çıktığını belirten Akın, “Burada da petrol çıkıyor ancak genç işsizliğin ve intiharın en yüksek olduğu illerden biriyiz. Bu doğalgaz da tamamen hükümete ve çevresine yarayacak. 2023’e giderken bir siyaset malzemesi olarak kullanıyorlar” diye konuştu.

"PETROL FİYATLARI DÜŞMEDİ, ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ"

Hükümetin her seçimden önce gaz ya da petrol bulduğunu ifade eden Mehmet Yalçın, “Milleti aldatıyorlar. Her seçim öncesi böyle şeyler buluyorlar. Bu gazlar ne zaman kullanılır duruma gelecek? Gariban nasıl faydalanacak? Bunların cevabı yok. Bulduklarını söyledikleri kaynaklar bunca zaman nerede? Ne için harcandı? Bizim hiçbir inancımız kalmadı. Milletin ekonomik durumunu buzdolabı ile ölçüyor. Dolar fırlamış. Asgari ücretin alım gücü düşmüş. Bunlardan bahsetmiyorlar. Burada da petrol çıkartıyorlar. Kuruttular sonra da bazı yerleri kapattılar. Petrol fiyatları da düşmedi. Petrolün hayrını görmedik ki doğal gazın görelim” dedi.

"DOĞAL GAZ FİYATLARI YİNE DÜŞMEZ"

“Doğalgazın bulunması kime yarayacak?” diye soran Mehmet Şahin ise, “Doğalgazı hangi şirkete verirse onun için fırsat olacak. Tüm Karadeniz’de doğal gaz bulsalar gene fiyat düşmez. Gider birkaç yandaş şirketine verir. Her şey 5 katı zamlanırken bizim ücretlerimiz yüzde 3 artıyor. Doğalgaz çıksın önemli ancak önemli olan bunun Türkiye’ye faydası olması, herkesin faydalanabilmesi” ifadelerini kullandı.

"BİZE BİR FAYDASI OLACAK MI?"

İsmini vermek istemeyen bir kadın ise, “Doğalgaz bulunması olumlu ancak sonrasını görmek lazım. Bu doğalgazı kim işletecek? Bize bir faydası olacak mı? Bunları görmek lazım. Bu doğalgaz sosyal devlet politikasının bir parçası olmalı. Eğer yarın yabancı şirketler gelip çıkarıp sonra bize satacaklarsa bu doğalgazın bir faydası olmaz.  Bu doğalgaz ülkenin ve toplumun ekonomisine faydalı olmalı” diye konuştu.