Batman’da Uzman Çavuş Musa Orhan’ın tecavüzüne uğrayan ve ardından yaşamına son veren 18 yaşındaki İ.E. için Atatürk Parkı'nda basın açıklaması yapılmak istendi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Özgür Kadın Hareketi (TJA) öncülüğünde parkta bir araya gelen milletvekilleri ve yurttaşlara polis pandemiyi gerekçe göstererek  izin vermedi. 

Bunun üzerine parkta toplanan yüzlerce kişi HDP Batman il binasına doğru yürüyüşe geçti.

Polisin engellemesini ve tehditlerine aldırış etmeyen kitle parti binasına yürüdü. HDP Batman İl Örgütü önünde yapılan basın açıklamasına, HDP milletvekilleri, HDP Kadın Meclisi, HDP ve DBP il ve ilçe yöneticileri ve yüzlerce yurttaş katıldı.

Basın açıklamasında konuşan HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtalan, yapılan basın açıklamasının engellendiğine değinerek karşılarında muhatap bulamadıklarını, var olan muhatapların ise provokatörce hareket ettiklerini söyledi.

‘İLK VAKALAR DEĞİL’

Kürt illerinde yaşanan taciz ve tecavüz vakalarına değinen Kurtalan, "Kürdistan’da ilk vakalar değil bunlar.  Cizre'de Şırnak’ta yine Musa Orhan gibi yapıp ardından alkollü olduklarını ve kendilerinde olmadıklarını söyleyerek alkole sığındılar. Alkollü olmanız sizin ceza almayacağınız anlamına gelmez. Musa Orhan, 20 gün boyunca kadın arkadaşımızı alıkoymuş ve işkence yapmıştır. Soruyoruz, 20 gün boyunca sarhoş muydun?" diye sordu.

‘BU BİR SAVAŞ POLİTİKASIDIR'

Kurtalan, TJA ve HDP’li kadınlar olarak Batman’da yaşananları dünyaya teşhir edeceklerini söyleyerek, yaşananların münferit bir şey olmadığını ifade etti. 

Kurtalan, “Bu bir savaş politikasıdır. HDP ve TJA'lılar olarak söylüyoruz, bu topraklarda suç işlemeyeceksiniz. Burada Kürt kadınları ve çocukları üzerine işkence etmenize izin vermeyeceğiz. Hepinize tek tek sesleniyoruz söylüyoruz. Örgütlü gücümüz var. Bu güce inanıyoruz. İntihar etmeyin gelin hep beraber el ele verelim gücümüzü birleştirelim” diye konuştu.

Açıklama yapılan konuşma ve atılan “Jin jiyan azadi” sloganıyla sona erdi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı