Batman'da GBT kontrolüne karşı çıktığı için polislerce Suat Şahin’in vurulmasına tepki gösteren İHD Şube Başkanı Devran Yıldız, Şahin hakkında “Görevi yaptırmamak için direnme” suçundan soruşturma açıldığını söyledi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi, polisin açtığı ateş sonucu yaralanan Suat Şahin’e ilişkin ailesiyle beraber dernek binasında açıklama yaptı. Şahin’in köpeği ile sokaktan geçerken kolluk kuvvetlerince durdurulup kendisine GBT işlemi yapılmaya çalışıldığını kaydeden Yıldız, “Şahin’in GBT uygulamasını reddetmek istemesi ve GBT yapılmasını istememesi üzerine kolluk kuvvetleri tarafından ateşli silahla saldırıya maruz kaldığı iddiası tarafımıza ulaşmıştır. Elimize ulaşan görüntülerden anlaşıldığı üzere Suat Şahin ateşli silahla yaralandıktan sonra ters kelepçelenerek araca bindirilip hastaneye kaldırılmıştır. Şahin halen hastanede ve hayati tehlikesi devam etmektedir” diye konuştu.

ŞAHİN HAKKINDA SORUŞTURMA

Batman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından olaya ilişkin soruşturma başlatıldığını kaydeden Yıldız, “Ancak devletin kolluğunu koruma mekanizması devreye girmiş ve sadece Suat Şahin isimli vatandaş hakkında görevi yaptırmamak için direnme suçundan soruşturma açılmıştır” dedi.

KEYFİ ORANTISIZ ŞİDDET

Türkiye’de yurttaşların neredeyse her gün kolluk kuvvetlerinin keyfi ve orantısız şiddetiyle karşılaştığını belirten Yıldız, “Faillerinin kolluk kuvvetleri olduğu vakaların artmasının temel sebebi şiddetin cezasız bırakılması ve devletin cezasızlık politikasıdır. Hatta kimi zaman sanıklara ödül gibi cezaların verilmesidir. Ama maalesef yargı bu konuda etkin ve şeffaf bir soruşturma yürütememekte ya da İçişleri Bakanlığı kendi personelini koruyarak soruşturma izni vermemektedir” diye konuştu.

Türkiye’nin de imzacısı olduğu uluslararası sözleşmeler ve belgelerde dile getirilen kurallar ile Anayasa’ya uyulması hukuk devletinin gereği olduğunu dile getiren Yıldız, şöyle konuştu: “Çünkü bu kurallara uymak bir tercih değil zorunluluktur ve Anayasa’nın 90. maddesi de bunu vaaz eder. İhlalleri ve şiddeti önlemek, insan haklarını korumak için Ulusal Önleme Mekanizması olarak oluşturulan TİHEK, Kamu Denetçiliği gibi İnsan Hakları Kurumlarını bağımsızlaştırılması ve etkin hale getirilmesi gerekmektedir. Attığınız her adımda insan hakları bakış açısının devlete yol gösterici rehber olması gerekmektedir.”

‘SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ’

İHD olarak yaralanan Şahin’in yaşam ve güvenlik hakkı için kaygı duyduklarını kaydeden Yıldız, “Olayın aydınlatılması için Batman Cumhuriyet Başsavcılığı’nın seri, şeffaf ve tarafsız bir soruşturma ile maddi gerçeği ortaya çıkarması ve şüpheli kamu personelleri hakkında da Batman Valiliği tarafından gerekli idari soruşturmanın yürütülmesi çağrısında bulunuyoruz” dedi.

Yıldız, Suat Şahin ile görüştükten sonra suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. 

BABA ŞAHİN: MÜCADELE EDECEĞİM

Yıldız’ın ardından kısa bir konuşma yapan baba Yılmaz Şahin ise oğluna ateş edenlerin faillerinin yargılanması için her alanda mücadele yürüteceklerini söyledi.

Kaynak: MA