Batman Üniversitesi’ne 6 Şubat 2021 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Prof. Dr. İdris Demir atandı. Henüz görev süresi bir yıl dolmadan Demir, bir önceki rektörler gibi akrabalarının ve yakınlarının üniversitede kadro almasını sağladı.

Kız kardeşi Hatice Demir, üniversitede öğretim görevlisi olarak işe başlarken İdris Demir, eşinin bir akrabasını özel kalem müdürü, korumasını bilgi işlem daire başkanı, başka bir akrabasını ise güvenlik amiri olarak atadı.

AYNI ÜNİVERSİTEDE YÜKSEK LİSANS ŞİMDİ DE ÖĞRETİM GÖREVLİSİ

Metin Yoksu'nun Gazete Duvar'da yer alan haberin göre Rektör Demir, 2009 ile 2013 yılları arasında Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nde görevliydi. Kız kardeşi Hatice Demir de yüksek lisans tezini aynı üniversitede tamamlandı. Hatice Demir, Batman Üniversitesi “Gıda işletmesi/Gıda Teknolojisi” bölümü için açılan öğretim elamanı kadrosuna başvurdu. Açılan ilanda “Gıda veya Kimya alanında Lisans ve Tezli Yüksek Lisans yapmış olmak. Kiral Moleküllerin Biyokatalitik Dönüşümleri konusunda çalışmaları olmak. Belgelendirmek şartı ile lisans mezuniyetinden sonra ilgili alanında en az 5 (beş) yıl ders verme deneyimine sahip olmak” şartı eklendi. Bu şartı sağlayan tek kişi kadroya de tek başına başvuran Hatice Demir idi. İlan, Demir’e özel kadro ilanı açıldığı yorumlarına neden oldu.

ÖNCEKİ REKTÖRLER DE EŞİNİ VE ÇOCUKLARINI ÖĞRETİM GÖREVLİSİ YAPTI

Demir’den önce görev alan rektör ve dekanlar da benzer uygulamaları ile biliniyor. 2014 yılında üniversitede rektör olarak görevli Prof. Dr. Abdulselam Uluçam, oğlu ve kızına üniversitede kadro imkanı sağladı. Alımlar sırasında ise sınav maddelerinde “adrese teslim şart” olarak yorumlanan değişiklikler yapıldı. Düşük puanlara rağmen rektörün çocukları kadroya alındı. Daha sonra farklı üniversitelere geçiş yaptılar.

Uluçam’ın ardından ise 2017 ile 2021 yılları arasında Prof. Aydın Durmuş, Batman Üniversitesi’nde rektör olarak görev yaptı. Rektör olmadan önce 2012 yılından itibaren Batman Üniversitesi Teknoloji Fakültesi’nde ise dekanlık görevinde bulundu. Durmuş’un görev süresinde eşi Ayla Durmuş da üniversitenin öğretim görevlisi kadrosunda yer aldı. Aynı dönemde oğlu da uzman olarak üniversitede görev yaptı.