İHD Batman Şubesi öncülüğünde kayıp yakınları, Gülistan Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde 547'inci kez kayıpların akıbetini sormak için bir araya geldi.

Metin Yoksu'nun Gazete Duvar'da yer alan ahberine göre, yapılan açıklamada, 23-24 Eylül 1994'te Dersim merkeze bağlı Gökçek köyü Mîrik mezrasında başlatılan operasyon sırasında askerler tarafından gözaltına alınan dokuz kişinin akıbetinin ortaya çıkarılması talep edildi.

‘KÖYE OPERASYON DÜZENLENDİ’

Bu haftaki açıklamayı İHD Batman Şube yöneticilerinden Hüseyin Elçi gerçekleştirdi. Elçi, ölen kişilerin isimlerini sayarak yaşananları anlattı: “Askerler tarafından katledilen Ali Işık, Dilek Serin, Düzali Serin, Elif Işık, Gülizar Serin, Hatun Işık, Hıdır Işık ve Yeter Işık cinayetlerinin aydınlatılmasını talep ediyoruz. 23-24 Eylül 1994 tarihinde başlayan operasyonlar sırasında Mîrik’e giriş çıkışlar yasaklandı, köy muhtarı da dâhil kimsenin köye girmesine izin verilmedi. Tuğgeneral Yavuz Ertürk komutasındaki Bolu Dağ Komando Komutanlığı’na bağlı askerler, mezraya baskın düzenledi. Mezrada bulunan evler, bağ ve bahçeler bombalandı ve yakıldı. Askerler daha sonra her iki aileden Dilek Serin, Düzali Serin, Elif Işık, Gülizar Serin, Hatun Işık, Hıdır Işık ve Yeter Işık'ı gözaltına aldı. Bu kişilerden gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınamadı."

Elçi, o dönem kaybedilen kişileri aramaya giden Ali Işık'tan da bir daha haber alınamadığını dile getirdi.

‘IŞIK VE SERİK AİLELERİ GÜVENLİK GÜÇLERİ İLE MUHATAP OLMADI’

Elçi sonraki süreçle ilgili şunları söyledi: "Öldürülen ve kaybolanların yakınları tarafından TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na yapılan başvuru üzerine Olağanüstü Hal Bölge Valiliği tarafından komisyona gönderilen yazıda, 21-26 Eylül 1994 tarihleri arasında Mîrik mezrası Kutu deresi bölgesinde düzenlenen operasyonda, iki güvenlik görevlisinin ve 18 örgüt militanın öldüğü, operasyon sırasında Mîrik mezrasında kimsenin bulunmadığı, Işık ve Serin ailelerinin güvenlik güçleri ile muhatap olmadığı, 35 kilometre genişliğindeki operasyon bölgesinde rastlanan 200 kadar başıboş koyunun sonradan sahiplerine iletilmek üzere Gökçek Jandarma Karakolu’na teslim edildiği yanıtı verildi."

Elçi, kayıpların faillerinin bulunmasını ve adil bir soruşturma talep ettiklerini belirtti.