Yerine kayyım atanan ve 27 Temmuz’da tutuklanan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Demir hakkında başlatılan soruşturma tamamlandı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, belediyeyi eşbaşkanlık modeliyle yönetmek de suçlamalar arasında ye aldı.

Demir hakkında hazırlanan 69 sayfalık iddianamenin 52 sayfasında DTK, PKK, KCK’nin kuruluş amaçlarına ve DTK’nin daha önce soruşturmalara konu olmasına yer verildi. İddianamede, kamuoyunca ‘KCK Ana Davası’ olarak bilinen soruşturma kapsamında 14 Nisan 2009 ile Mart 2010’a kadar 93 operasyon gerçekleştirildiği ve yakalanan bin 94 şüpheliden 625’nin tutuklandığı bilgisi yer aldı. İddianamede ayrıca KCK’nin Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nce 2011’de “terör örgütü”, DTK’nin ise Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nce Aysel Tuğluk ve Selma Irmak kararlarında “silahlı terör örgütü” olduğuna karar verdiği hatırlatıldı.

‘KAYYIM ZULÜMDÜR’ DEMEK SUÇ

İddianamede, DTK binasına 9 Ekim 2019’da yapılan baskında elde edilen dijital ve fiziki dokümanlarda Demir’in delege ve Diplomasi Komisyonu Üyesi olması, adına düzenlediği iddia edilen delege kimlik kartının olması, partisinin düzenlediği eylemlere ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı’nın yerine kayyım atamasına karşı düzenlenen eylemlere katılması suçlama konusu yapıldı.

Yine yerine kayyım atanması üzerine kendisine “geçmiş olsun” dileklerini paylaşan kişilerle yaptığı görüşmelerde “Bunun adı zulümdür. Zalimlere ölçü yoktur” diyen Demir, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve organlarını “zalim” olarak göstermekle suçlandı.

GÜRÜLTÜ EYLEMİ SUÇLAMASI

İddianamede Demir’e bir tape kaydında “Hali hazırda akşamları gürültü eylemi yapıyoruz. Dört bir tarafta, kime ulaşabilirsek mesaj gönderelim, öyle yapalım ki şehir sallansın. Biz bırakmayacağız, zalimler orda kalmasın” yer alan şeklinde sözleri nedeniyle kayyıma karşı halkı gürültü eylemleri konusunda örgütlemeye çalıştığı suçlaması yöneltildi.

‘HUKUKSUZ ŞEKİLDE EŞBAŞKANLIK SIFATIYLA ORTAKLIK’

İçişleri Bakanlığı’na bağlı Mülkiye Müfettişlerinin eşbaşkanlığa ilişkin hazırladığı Tevdi Raporu’na yer verilen iddianamede, Batman Belediyesi’nde 5393 sayılı Belediye Kanunu ve mevzuata aykırı olarak eşbaşkanlık uygulamasına yer verildiği belirtilerek, “5393 sayılı Belediye Kanununun ‘Belediye Başkanı’ başlıklı 37. maddesinde yer alan hükme rağmen belediye başkanlığının kanuni bir dayanağı olmadığı halde, eş başkanlık sistemiyle iki kişi arasında paylaştırıldığı, 30 Mart 2019 mahalli İdareler Seçimlerinde Batman Belediye Başkanı olarak Mehmet Demir, seçilmesine rağmen belediye başkanlığına şu anda Songül Korkmaz’ın hukuksuz bir şekilde eşbaşkan sıfatıyla ortaklık ettiği, belediye başkanına münhasır belediye idaresinin başı ve belediye tüzel kişiliğinin temsilcisi yetkilerinin iş başkanlık sistemiyle gasp edildiği, yasal olarak seçilmiş belediye başkanına ait yetkilerin yasalarda düzenlenmeyen ve ‘Eşbaşkan’ olarak tabir edilen kişilerce paylaşıldığının görüldüğü, 5393 sayılı Belediye Kanununda ‘belediye eş başkanı’ görev ve unvanının bulunmadığı, bu durumun belediye başkanının yasal yetkilerinin tek başına kullanılamaz hale getirildiğini gösterdiği ve açıkça mevzuata aykırı olduğunun anlaşıldığı bildirilmiştir” denildi.

İddianamede, 1 Ocak 2019 ‘dan 18 Şubat 2020’ye kadar “örgütsel irtibatların tespit edilmesi” adı altında telefonu dinlenen Demir’in, görüştüğü 2 bin 172 kişiden 275’nin “örgüt üyeliği” suçlamasından kaydının bulunduğu bilgisine yer verilmesi dikkat çekti.

TAKİPSİZLİKLE KAPATILAN SORUŞTURMA TEKRAR AÇILDI

Demir hakkında 2018’de açılan ve takipsizlikle sonuçlanan bir soruşturmayla ilgili yeni deliller bulunduğu gerekçesiyle tekrar açılarak birleştirilen iddianamede, tüm dosya kapsamı, ele geçirilen döküman ve belgelerde Demir’in adının geçtiği kısımlar ile katıldığı eylem sayısının yoğunluğu dikkate alınarak, TCK 314/2 ve TMK’nin 5’inci maddesine göre cezalandırılması talep edildi.

Kaynak: MA