ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü 'İsrail'in başkenti' olarak tanımasının ardından Filistinlilerin Batı Şeria'da sokağa çıkmasıyla İsrail askerleri arasında çatışma çıktı.

Gazete Karınca’nın aktardığına göre, İsrail askerlerinin müdahalesi sonrası bir kişi ağır olmak üzere en az 17 Filistinli yaralanırken, İsrail ordusundan yapılan açıklamada “Muhtemel gelişmelere hazır olması için askerlere talimat verildi” denildi.

ABD Başkanı Donald Trump dün akşam ABD'nin İsrail'in başkenti olarak Kudüs'ü tanıdığını açıklamış, Tel Aviv’deki ABD Büyükelçiliği’nin de Kudüs’e taşınacağını belirtmişti.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu kararı “tarihi” olarak nitelendirirken, Filistin, Türkiye ve Fransa ile Almanya başta olmak üzere birçok Avrupa Birliği ülkesi kararı eleştirmiş, barış sürecini olumsuz etkileyeceğini belirtmişti.

Kararın ardından Filistinliler genel grev çağrısı yaparken, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi kararı “Filistin halkına ve haklarına karşı savaş ilanı” olarak tanımlamış ve mücadele çağrısı yapmıştı.

Hamas lideri İsmail Haniye ise “yeni intifada” çağrısı yapmıştı.

Haniye'in açıklamasında, "Siyonist düşman karşısında yeni bir intifada başlatmak zorundayız" ifadesini kullandı.

AFP haber ajansı, İsrail ordusunun Batı Şeria'ya asker sevkiyatı yaptığını duyurmuştu.

İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, "Yapılan askeri durum analizine göre, Batı Şeria bölgesine çok sayıda tabur sevk edilmesi kararı alındı" denilmişti.

(Kaynak: Gazete Karınca)