Türkiye'nin güneydoğusunda sokağa çıkma yasakları ve devletin yoğun şiddeti karşısında Batı illerinde barış nöbetleri tutularak devletin savaş politikası protesto edildi.


Etha'nın derlediği bilgilere göre, batı illerindeki barış nöbetleri şöyle: 

Karadenizli kadınlar Çiftlik Caddesi üzerindeki barış nöbeti eylemlerini bu akşam da sürdürdü. Samsunlu kadınlar dün akşam başlattıkları eylemlerinde, barış taleplerinin yer aldığı dövizler taşıdı. Çevredeki insanlara Kürt illerinde süren sıkıyönetim uygulamalarına karşı süren halk direnişine ses verme çağrısı yaptı. Kadınlar savaş son bulana kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirtirek, duyarlılık çağrısında bulundu.

Halkevleri üyeleri Beşiktaş ve Bakırköy’de savaşa karşı protesto eylemleri gerçekleştirdi. Beşiktaş Kartal meydanında yapılan ses çıkarma eyleminde, Sur, Cizre, Silopi ve Dargeçit'te direnişlerini sürdüren halka selam gönderildi. Eylemde yapılan açıklamada "Cizre’de kurulan barikatlar; Gezi’de Beşiktaş sokaklarında AKP faşizmine karşı kurulanlarla aynıdır" denildi. Bakırköy Meydanı’nda yapılan açıklamada da savaş politikalarına karşı mücadele çağrısı yapıldı.

Barış İçin Kadın Girişimi üyeleri sıkıyönetim uygulamalarına karşı Maltepe Meydanı'nda 4. kez barış nöbeti tuttu. "Hayatı savunmak için barış nöbetindeyiz" yazılı pankart açan kadınlar, "Savaşa hayır barış hemen şimdi", "Kadınlar savaş istemiyor" ve "Amed’de direnen kadınlar bin selam" şeklinde sloganlar attı. Eylemde konuşan Ceren Cansu Sayın, Cizre’de savaş oldukça İstanbul’da barış olmayacağını ifade etti.

Kürt illerinde süren devlet şiddetine karşı Antakya halkı da eylemdeydi. Uğur Mumcu Caddesi'nde çok sayıda kişi tencere ve tavalarla ses çıkarma eylemi yaptı. Antakya halkı protestolarını Gezi direnişi boyunca eylemlere ev sahipliği yapan Armutlu sokaklarında da sürdürdü. Eylemde sık sık "Katil devlet hesap verecek", "Kürdistan halkı yalnız değildir" şeklinde sloganlar atıldı. Yürüyüş esnasında evlerinin penceresinden çıkan çok sayıda kişi alkışlarla eyleme destek verdi.

Eylemde bir konuşma yapan Mehmet Ali Ceylan, Sur, Cizre, Silopi, Dargeçit ve Nusaybin'deki devlet şiddetine dikkat çekti. Kürt halkının direnişinin önemine vurgu yapan Ceylan, katliamları ve sokağa çıkma yasaklarını protesto etmeye devam edeceklerini söyledi.

Adana Kadın Platformu üyeleri, İnönü Parkı'nda bir araya geldi, barış için nöbet tuttu. Platform adına açıklama yapan Derya Çiçek Nar, barışın sesini yükseltmeye ihtiyaç olduğunu vurguladı. Kürt illerinde süren sıkıyönetimler esnasında onlarca sivilin katledildiğini söyleyen Nar, operasyonların bir an önce durdurulmasını istedi. Nar, "Bu barış nöbetini her yere yaymaya, her yerde sürdürmeye, ablukalar kadar süresiz kılmaya çağırıyoruz" dedi.