Anüs ve alt rektumdaki şişmiş damarlara işaret eden bir durum olan basur, özellikle şiddetli basuru olan milyonlarca insandan biriyseniz, oldukça rahatsız edici olabilir. Hemoroid olarak adlandırılır ve yaklaşık 20 yetişkinden 1’ini ve 50 yaşın üzerindeki insanların yarısını etkilemektedir. Anüsün içinde veya dışında gelişebilir. Peki, basurdan şüpheleniyorsanız, ne zaman ve hangi doktora gitmeli ve nasıl bir tedavi planını izlemelisiniz?

Basur için ne zaman doktora başvurmalı?

Basur ne kadar sürer? Kendiliğinden iyileşir mi? Bu soruların cevabı, kişiden kişiye değişiklik gösterir. Küçük basur vakalarında, ev reçeteleri birkaç gün içinde işe yarayabilir. Daha karmaşık vakalarda, çok daha uzun sürebilir. Basur tedavisi için en doğru yolu doktorunuza başvurarak öğrenebilirsiniz.

Çoğu basur evde tedavi edilebilir. Ancak, kanama veya ağrı şiddetli olduğunda, tekrar ediyorsa veya bir hafta sonra ağrı, kanama ve kaşıntı eşlik etmeye başlıyorsa, değerlendirme ve tedavi için doktorunuza başvurmayı düşünmelisiniz.

Yaygın olmasa da; baş dönmesi, bayılma veya rektumdan büyük miktarda kanama yaşarsanız, bu acil bir durumdur ve hemen tıbbi yardım almanız gerekir.

Basur için hangi doktora gidilmeli?

Şişlik, kanama ve ağrı gibi basur ile ilişkili semptomlar yaşıyorsanız, aile hekiminizi veya düzenli doktorunuzu ziyaret etmek isteyebilirsiniz. Basur, genellikle hafiftir ve diyet ve belirli yaşam tarzı değişiklikleri ile yönetilebilir.

Doktorunuz, daha karmaşık bir basur vakası veya daha ciddi bir durum belirtileri görürse, sizi gastroenterolog veya rektum cerrahı gibi bir uzmana yönlendirebilir.

Kan gelmesi normal değildir. Bu nedenle, makatta kan varsa doktorunuza bildirmeniz önemlidir. Doktorunuz, bu durumda anüsü muayene edecek ve bağırsağı inceleyecektir.

Pıhtı yokluğunda, elle muayene edilerek hemoroit dokusu kolayca hissedilmez. Bu durumda, anal kanal ve kolonun kolonoskopi ile incelenmesi gerekebilir. Bir rektum cerrahi veya gastroenterolog, aşağıdakiler gibi daha gelişmiş basur tedavileri sağlayabilir:

-          Lastik bant ligasyonu

Bir doktor, kan dolaşımını kesmek için hemoroidin tabanına tıbbi kalitede özel bir lastik bant yerleştirir. Ortalama 7 gün içinde, hemoroidin ucu büzülür ve düşer.

-          Hemoroidektomi

Hemoroidektomi, basuru çıkarmak için ayakta tedavi ile gerçekleştirilen cerrahi bir prosedürdür.

-          Hemoroit zımbalama

Öncelikli olarak iç hemoroitlerin tedavisinde kullanılan bu prosedür, dokuyu çıkaran bir zımbalama aleti kullanır.

-          Skleroterapi

Skleroterapi, basuru küçültmek için doğrudan içine kimyasal bir çözeltinin enjekte edilmesini içerir.

-          Lazerle basur tedavisi

İç ve dış hemoroitlerin tedavisinde kullanılan lazer tedavisi, basur dokusuna doğru lazer ışını yönlendirerek kan akışını engeller.

Bazı insanlar, bir doktora muayene olmak veya basur hakkında konuşmaktan utanabilir. Ancak, basur o kadar yaygındır ki, bu konuyu açmanız doktorunuzu şaşırtmayacaktır. Yani, basur ağrısı ve rahatsızlığı ile yaşamanıza gerek yoktur. En kısa sürede tedavi olmak, hayatınızı daha rahat yaşamanızı sağlayacaktır.

https://inday.com.tr/