Ercan Jan Aktaş / Demokrat Haber Bask

45. G7 Zirvesi Fransa'nın ev sahipliğinde Biarritz kentinde düzenlenecek. G7 (Group of Seven), dünyanın ekonomisi en büyük yedi ülkenin arasında bir birlik. Grup aralarında Almanya, ABD, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Japonya ve Kanada’nın olduğu yedi ülkeden oluşmakta olup Avrupa Birliği de G7 içinde temsil edilmekte. Üye ülkeler net küresel zenginliğin %64'ünü oluşturmakta.

Ağustos ayı sonunda Fransa’nın Biarritz (Bir Bask kenti) kentinde yapılacak G7 zirvesi için ‘BAŞKA BİR DÜNYA MÜMKÜN’ diyenler de kendi söz ve eylemlerini örgütlüyor. Aylar öncesinden başlayan örgütlenmenin artık sonuna gelindi gibi. G7 toplantısı Biarritz’de yapılacağı için karşıtları da gene Güney Batı Fransa’nın (Kuzey Bask Ülkesi) Hendaye şehrinde bir araya gelecekler.

G7 karşıtları örgütlenme, oturumlar ve kalacakları kamplar ile sözlerini daha doğrudan söyleyecekler. Bask Ülkesi İspanya ve Fransa tarafından ikiye ayrılmış bir ülke olduğu için, ‘Başka bir dünya mümkün’ diyenler öncelikle bu duruma vurgu yapıyorlar.

G7 karşıtı buluşmanın aktivistlerinden Egoitz de kendisi ile yaptığım röportajda bu durumlara daha bir açıklık getirdi:

Kendinden birkaç cümle anlatmak istersen?

İsmim Egoitz Urrutikoetxea, sosyalist bir Bask Ülkesi bağımsızlıkçısıyım. Şimdi de G7 karşıtı buluşmayı organize eden bireylerden biriyim.G7 EZ (Baskça G7 Karşıtı) sloganı ile örgütleniyoruz. G7 karşıtı iki platform var, birincisi Bask Ülkesi’nin yedi bölgesindeki yapıları içeren Bask örgütlenmesi, ikincisi ise Fransa’nın tamamını içeren bir platform, birlikte organize ediyoruz.

Platformlar içinde feminist hareketler, gençlik örgütleri ve hareketleri, Güney ve Kuzey’den gelen politik partiler, sol gruplar, yaklaşık yüze yakın yapılanma bu örgütlenme içinde yer alıyor.

Bask Ülkesi halkı G7’nin kendi ülkesinde toplanmasını nasıl karşıladı?

G7’nin Biarritz şehrinde toplanması kararı bir provokasyondur aslında. Macron hiçbir şekilde yerelde halk, örgüt, partiler ile bunu konuşmadı, müzakere etmedi. Yukarıdan kendi başına aldığı bir karar. Başından itibaren her şekilde yanlış alınan bir karar ve yanlış bir yöntem.

Sence neden Biarritz?

Yukarıda da dediğim gibi bu durum bir provokasyondur. Barış süreci içindeki sosyo politik durumu görmeden yapılan bir toplantıdır. Bu şehir, bu ülke bu toplantıyı topraklarında istemiyor. Empoze edilmiş bir durum var.

Biz de kendi örgütlenmelerimiz ile onların buluşmalarını tersyüz etmek istiyoruz. Onlarda olmayan gündemler ile bir araya geliyor, birlikte nasıl bir hayat inşa edeceğimizi konuşuyor, örgütleniyoruz.

Karşıt buluşmada neler var?

21, 22 ve 23 Ağustos tarihlerinde konferanslar, atölyeler ve tartışmalar Hendaye ve Irun şehirlerinde örgütleniyor. 40 konferans, 50’den fazla atölye, 200 kadar katılımcı ve oturumlar dört dile çevrilecek (Baskça, İngilizce, Fransızca ve İspanyolca)

Öte yandan 24 Ağustos tarihinde Hendaye’den başlayıp Irun şehrinde son bulacak büyük bir yürüyüşümüz olacak. Burada özellikle İspanya ve Fransa tarafından ikiye bölünmüş Bask Ülkesi’nin ayrılığına dikkat çekeceğiz. Zira Hendaye Fransa, Irun ise İspanya coğrafyası içinde gösterilmekte.

25 Ağustos tarihinde ise G7 buluşmasının yapıldığı Biarritz kentinde bir araya gelerek, bu buluşmanın gerçekleşmesinden dolayı bir kentin neden halka, gündelik hayata kapatıldığına dikkat çekeceğiz.

Son söz?

Bu buluşma biz ‘başka bir dünya mümkün’ diyenleri bir araya getirmiş oldu. Özellikle de biz Basklılar, bu buluşmadan hareketle ülke gerçekliğimizi anlatacağız. Bu buluşma bize de başka bir pencere açtı. Burada başka bir halkın -Bask Halkı- yaşadığını, başka bir kültür ve dillerinin olduğunu, politik meselelerinin olduğunu göstermiş olacağız. Dayanışma ile!