Bask ülkesinde 100 bini aşkın kişi İspanya’nın değişik kentlerinde cezaevlerindeki ETA’lı tutuklular için bir araya geldi. Bask ülkesindeki yerel hükümeti elinde bulunduran Bask milliyetçisi muhafazakar parti PNV ise 14 yıl aradan sonra ilk kez solcu bağımsızlık yanlıları ile aynı eylemde yan yana geldi.

İspanya’nın Bask Kurtuluş Örgütü (ETA) ülkenin değişik cezaevlerindeki militanlarını Bask ülkesine yakın bölgelere sevki talebiyle her yıl yapılan yürüyüşe 100 binin çok üzerinde katılım olduğu bildiriliyor. İspanyol adaletinin yasak kararına rağmen Bask ülkesinin başkenti Bilbao sokakları “İnsan hakları, Anlaşma, Barış” sloganı altında biraraya gelenlerle dolup taştı.

Eylemciler, İspanyol ve Fransız cezaevlerindeki 520 kadar ETA’lı tutsağın birbirlerine yakın cezaevlerine sevk edilmelesini talep ettiler. Eyleme, Bask otonom bölgesinde iktidarda olan Bask Milliyetçi Partisi (PNV) de destek verdi. PNV, 1999 yılından bu yana ilk kez Basklı sol örgütler ile bir eylemde yan yana gelmiş oldu.

Yürüyüş sonrasında basına konuşan bağımsızlık yanlısı sol parti Sortu’nun sözcüsü Pernando Barrena, İspanyol adaletinin yasağına karşılık Bask ülkesinin çoğunluğunu temsil eden parti ve sendikaların yürüyüş çağrısı yaptığını söyledi. Barrena, yasak kararının ifade özgürlüğüne vurulmuş bir darbe olduğunun da altını çizdi.

TOPRAKLARINDAN YÜZLERCE KİLOMETRE UZAKTA TUTUKLULAR

Bask ülkesinin bağımsızlığı için savaşan ETA’nın 2011’de silahlı mücadeleye son vermesine rağmen, yüzlerce tutuklu ülkenin değişik yerlerine sürgün edilmiş durumda. Bir çok tutuklu, İspanya’nın kuzey ucunda bulunan Bask ülkesinden en güneydeki şehirlere gönderilmiş durumda. Benzer bir şekilde Fransa’da tutuklu bulunan ETA üyeleri de topraklarından  oldukça uzak cezaevlerinde izole ediliyorlar.

ETA gibi bir çok Basklı tutuklu ailesi de çocuklarının birbirleri ile iletişim kuracak şekilde transfer edilmelerini talep ediyor.

Bilbao’da dün akşam düzenlenen yürüyüş Cuma günü İspanyol sorgu hakimi Eloy Velasco tarafından yasaklanmıştı. Velasco, yürüyüşü ETA ile bağı olduğu gerekçesiyle geçtiğimiz aylarda yasaklanan ve tutukluların özgürlüğü için mücadele eden Herrira adlı hareketin düzenlendiğini iddia ediyordu. (ANF)