İran sınırında bulunan Van’ın Başkale ilçesine bağlı Kaşkol (Qaşqol) Mahallesi sakinleri, Kasım ayında meydana gelen 2 ayrı depremin yarattığı hasar, süren artçı depremler ve yarattığı korku yüzünden evlerine giremiyor.

Yaşanan 3,5 ve 4,8 şiddetindeki 2 deprem üzerinden 3 hafta geçmesine rağmen halen art arda artçı depremlerle sarsılan mahallede, neredeyse tüm evler hasar görmüş durumda.

Tüm evlerin topraktan olduğu mahallede yurttaşlar, dondurucu soğuklarda evlerinin önüne kurdukları branda ve naylon barakalarda yaşıyor.

3 HAFTA GEÇTİ AMA...

Çadır ve konteyner için AFAD ve İlçe Kaymakamlığı'na başvurduğunu dile getiren Mahalle Muhtarı Zübeyir Zengel, 3 hafta geçmesine rağmen halen olumlu bir dönüşün olmadığını paylaştı.

Zengel, “AFAD Müdürü ile görüştüm; ama onlar da bizi farklı yerlere sevk etti. Yaklaşık 500 insan bu köyde yaşıyor. İmkanı olan evinin önüne bir baraka yapmış. Havalar soğudu çocuklarımız hasta olacak diye endişeleniyoruz" dedi.

'HER AKŞAM DIŞARIDAYIZ'

Artçı depremler yüzünden her akşam dışarı çıktıklarını dile getiren Zengel, "Eve giremiyoruz. Bütün evler çatlamış durumda. Kaşkol merkez üstü olduğu için insanlar çok tedirgin. Daha büyük bir felaket olmadan gerekli tedbirlerin alınmasını istiyoruz. Biran önce bize yardımda bulunsunlar” diye konuştu.

'TOPRAK EVLER TEHLİKELİ'

Evlerine girmeye korktuklarını belirten köy sakinlerinden Sayım Yılmaz, “Geceleri 2-3 defa artçı depremler yaşanıyor. Kendi imkânlarımızla dışarıya çadır kurduk. Çocuklarımız içinde yatsın diye. Evlerimiz topraktan olduğu için çok tehlikeli. Biran önce bize konteyner ya da çadır versinler” dedi.