Basın İlan Kurumu yetkilileri Evrensel gazetesinin kent ekinde hafta sonu yayımlanması planlanan bir dayanışma ilanı nedeniyle “Basın Ahlak İlkeleri'ne aykırı” dedi. Basın İlan Kurumu İstanbul Şube Müdürlüğü Şef Yardımcısı Serkan Ulus TMMOB’a konuyla ilgili yazı gönderdi.

'RANT' VE 'YAĞMA' KELİMELERİ GEREKÇE

TMMOB’u da arayan BİK, ilanın bu şekilde yayımlanamayacağını, “rant" ve "yağma” kelimelerinin Basın Ahlak Esasları'na aykırı olduğunu iddia etti. Daha sonra TMMOB’a yazılı bir açıklama da gönderen BİK “Resmi ilan ve reklamların kamusal güvene dayanması esastır” dedi.

Evrensel'den Gözde Tüzer'in haberine göre, Evrensel gazetesinin ilan ve reklam sorumlusu Vural Nasuhbeyoğlu’nu arayan Basın İlan Kurumu yetkilileri, henüz yayınlanmamış ilan için “Basın Ahlak Esasları'na aykırı” diyerek ilana izin vermeyeceklerini açıkladı. Bunun nedenini soran Nasuhbeyoğlu’na ise “Rant ve yağma kelimeleri basın ahlak esaslarına aykırı. Biz Basın İlan Kurumu olarak böyle bir ilanı kabul edemeyiz” ifadelerini kullandı. Nasuhbeyoğlu bu aykırılığı yazılı bir şekilde de talep etti.

YAZILI AÇIKLAMA GELDİ

Aynı şekilde ilan sahibi TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’ni de arayan BİK, “Biz bu ilanı bu haliyle yayınlanmasına izin veremeyiz” dedi. TMMOB yetkilileri de benzer bir şekilde yazılı bir açıklama istedi.

Basın İlan Kurumu İstanbul Şube Müdürlüğü Şef Yardımcısı Serkan Ulus tarafından TMMOB’ye gönderilen yazılı metinde, “Kurumumuzun resmi ilan ve reklamları 195 sayılı Kanunun ilgili hükümlerine göre mevkuteler arasında fikir ve içtihat ayrımı yapmaksızın tevzi etmektedir. Bunun en önemli nedenlerinden birisi resmi ilan ve reklamların resmi ve özenli bir dil ile kaleme alınmasıdır. Resmi ilan ve reklamların bu kamusal güvene dayanması esastır” ifadeleriyle metnin aracılıklarından geçirilmesinin mümkün olmadığı söylendi.