CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Umut Oran, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın son on yılda Türkiye’nin toplam borcunda yaşanan patlamayı hiç gündeme getirmeyip her fırsatta, "bozuk plak gibi" IMF borcunu “sıfırladıklarını” söylediğini ifade etti.

“Sanki Türkiye’nin tek dış borç kalemi IMF’ye olanmış ve o da bittiğine göre hiç borç kalmamış gibi, sürekli vatandaşın kafasına borcun sıfırlandığını kazıyor” eleştirisinde bulunan Oran, “Kandırılan vatandaş da ‘Allah razı olsun, AKP ile borcumuz sıfırlanmış’ diye düşünüyor” dedi.

IMF BORCU SEMBOLİK

Umut Oran geçtiğimiz günlerde yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın toplam borç stoku içinde sembolik bir paya sahip olan IMF borcunu sürekli tekrarlayarak, tüm dikkati oraya yoğunlaştırıp, aslında devasa hacimdeki asıl borcu gözlerden kaçırmaya, gizlemeye çalıştığını ileri sürmüştü.

Erdoğan’ın bu tavrının tamamen algı yönetimi amaçlı ve gerçeği gizlemeye yönelik olduğunu ileri süren Oran, Erdoğan’ın göz boyama ve illüzyonda Houdini’yi de Mandrake’yi de kendine hayran bırakacak kadar marifetli olduğunu dile getirmişti.

Oran, “Kamuoyunu manipüle etmeyi, göz boyamayı çok iyi bilen Erdoğan, sürekli halkı kandırıyor, yanıltıyor” ifadelerini kullanmıştı.

"TOPLAM DIŞ BORÇ 337 MİLYAR DOLAR"

2002’de 129.6 milyar dolar olan Türkiye’nin toplam dış borcunun 2012 sonunda 336.9 milyar dolara fırladığına dikkat çeken Oran, kamunun dış borcunun yüzde 59.8 oranında net 38.6 milyar dolar artarak 64.5 milyar dolardan 103.1 milyar dolara yükseldiğini vurgulamıştı.

AKP ÖVÜNÜYOR AMA BORÇ DAĞ GİBİ

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre ise, Hükümet, IMF’ye olan borcu kapatmakla övünürken, dış borçtaki “rekoru” görmezden geliyor. IMF’ye borç kapanıyor ancak diğer taraftan dış borç katlanarak artırıyor. 2002’de 129.6 milyar dolar olan Türkiye’nin toplam dış borcu, 336.9 milyar dolara ulaşmış durumda. Prof. Dr. Erinç Yeldan, Türkiye’nin “Cumhuriyet tarihinde hiç olmadığı kadar daha bağımlı” olduğuna dikkat çekerek, en yüksek dış borçlanmanın AKP’nin iktidarda olduğu son 10 yılda gerçekleştiğine vurgu yaptı.

Hazine bugün 19. stand-by çerçevesinde IMF’ye son kez yaklaşık 421 milyon dolar ana para ödemesi yapacak. Böylece Türkiye’nin IMF’ye olan borcu bitecek. Hükümet, Türkiye’nin sadece IMF’ye borcu varmış gibi bir tablo çizerek, borçların sıfırlandığını savunuyor. IMF’ye borç bitiyor ancak Türkiye’nin dış borcunda “patlama” yaşanıyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’ın değerlendirmesine göre, AKP’nin iktidara geldiği 2002’de 129.6 milyar dolar olan Türkiye’nin toplam dış borcu, yıllar itibarıyla sürekli artış gösterdi.

Dış borç 2003’te 144, 2011’de 304 milyar dolara çıktı. 2012 sonu itibarıyla Türkiye’nin toplam dış borcu 336.9 milyar dolara yükseldi. Özel sektörün dış borcu 2002-2012 döneminde yüzde 425’le artış rekoru kırdı. Bu dönemde net 183 milyar dolar büyüyen özel sektör dış borcu 43.1 milyar dolardan 226 milyar dolara yükseldi. Kamunun 2002 yılında 155.2 milyar TL olan iç borç stoku, yüzde 163 oranında net 253 milyar lira büyüyerek 2012 sonunda 408.3 milyar liraya yükseldi. 2012 sonu itibarıyla kamunun toplam 563 milyar TL’lik iç ve dış borcu ile özel sektörün 226 milyar dolarlık dış borcu birlikte düşünüldüğünde Türkiye’nin toplam borç yükü, 1 trilyon TL’ye yaklaşıyor. Tüketici kredileri ve bireysel kredi kartları ile yapılan borçlanma 2002-2012 döneminde tam 38 kat büyüyerek 6.4 milyar liradan 255 milyara yükseldi.

Yaşar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erinç Yeldan, gelinen sürecin, sanki Türkiye artık IMF vesayetinden kurtulmuş gibi duyurulduğuna dikkat çekti. Yeldan, “Türkiye Cumhuriyet tarihinde hiç olmadığı kadar daha bağımlı, kendi öznel dinamiklerini kaybetmiş, bir ucuz ithalat, ucuz işgücü cennetine döndürülmüş durumda. AKP hükümeti de kendisinden evvel gelen diğerleri gibi IMF programını harfiyen izlemekten çekinmiyor. İkinci olarak Türkiye en yüksek dış borçlanmasını son 10 yılda gerçekleştirdi. Türkiye diğer bütün ülkeler gibi IMF’den değil, doğrudan doğruya piyasalardan dış borçlanma yoluna gidiyor” dedi.