Serdar Korucu / CNN Türk

Başbakan Erdoğan'ın AK Parti Belediye Başkanları İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nda "Taksim maalesef adeta mabetsiz bir bölge" sözleri üzerinde gözler bölgedeki ibadethanelere çevrildi. Meydanın simgelerinden olan Rum Ortodoks Aya Triada Kilisesi'nin yanı sıra bölgede beş cami ve bir kilise daha bulunuyor.

Başbakan Erdoğan Taksim'i "adeta mabetsiz bölge" olarak tanımlarken çevrenin en eski ibadethanelerinden biri Rum Ortodoks Aya Triada Kilisesi. Taksim'in simgeleri arasında bulunan, ana kapısı bugün İstiklal Caddesi ile Sıraselviler Caddesi'ni birleştiren Meşelik Sokağa açılan kilise 1880 yılında inşa edildi. Yani tam 134 senedir ibadete açık…

Kilisenin tam karşısında İstiklal Caddesi ile Taksim Meydanının birleştiği köşede, dükkanların üzerinde ise Taksim Mescid Camii bulunmakta. 1977 yılında Taksim Mescidi Yapma ve Yaşatma Cemiyeti tarafından yaptırılan ibadethanenin üzerinde saçtan küçük bir minare bulunuyor.

Bu caminin yakınında Fransız konsolosluğunun arkasında Zambak Sokak üzerinde ise yüzyılı aşkın tarihe sahip bir başka ibadethane bulunuyor: Surp Hovhan Vosgeperan Kilisesi. 1837 yılında inşa edilen kilise Türkiye'deki Ermeni Katoliklerin en büyük ve en görkemli ibadethanesi olarak biliniyor. Kilisenin tarihindeki en önemli olaylardan biri ise 1979 yılında Papa II. Jean Paul'ün ziyaret etmiş olması…

Taksim Sıraselviler, Kazancı Yokuşunda bulunan Kazancıbaşı Aliağa Cami bölgenin en eski ibadethanelerinden. 16. yüzyılında yaptırılan, 1712'de onarılan cami 105m2 alan üzerine kurulu.

Kazancıbaşı Aliağa Camii'nin ardından bölgenin en eski dini yapısı ise Selime Hatun Camii. 17. yüzyılda yaptırılan cami, avlusu ile birlikte 135m2 alan üzerine kurulu, yığma tuğla bir bina. Orijinali yığma tuğla olan minaresi, çatı katı hizasına kadar yıktırılmış daha sonra mahalle sakinleri tarafından yeniden yaptırılmış.

Taksim'de bulunan Sirkeci Mustafa Ağa Camii de tarihi Osmanlı'ya dayanan bölgenin Müslüman ibadethanelerinden. 18. yüzyılda yaptırılan cami, uzun zaman harabe olarak kaldı. 1963 yılında mahalle sakinleri tarafından dernek kurularak yeniden ibadete açıldı.

Taksim'de bulunan Muradiye Camii ise aslında Cami Yaptırma ve Yaşatma ve Talebeleri Yardım Derneği tarafından 1994-1997 yılları arasında yapılan bir yurt binasının altında bulunan bir mescit. Bu nedenle de bölgenin en yeni ibadethanelerinden…