Rus Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde yayınlanan açıklamada, “Suriye'nin Türk jetini düşürmesi provokasyon veya planlı bir eylem olarak görülmemelidir” denildi.

 

Bu arada, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un 30 Haziran'da Cenevre'de Kofi Annan'ın da katılacağı Suriye toplantısına iştirak edeceği bildirildi.

 

Rusya'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vitali Çurkin, bu toplantıya büyük önem verdiklerini ve davet edilen diğer ülkelerin de katılmasını umduklarını söyledi.

 

İRAN RESTLEŞMESİ

Kofi Annan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesi 5 ülke ile Suriye krizi ile bağlantılı bölge ülkelerinin toplantıya katılmasını istiyor. Ancak Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Fransa, Tahran'ın masada olmasına karşı çıkıyor.

 

Rusya, 3 gün önce yaptığı açıklamada toplantıya İran'ın da katılması gerektiğini söylemişti.

 

ERDOĞAN: RUSYA, SURİYE AĞZIYLA KONUŞUYOR

Başbakan Erdoğan, Lavrov'un 'Suriye'nin Türk jetini düşürmesi provokasyon veya planlı bir eylem olarak görülmemelidir' sözlerini eleştirdi.

 

Rusya Dışişleri Bakanlı Sergey Lavrov'un Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile yaptığı görüşmede aktardıklarının farklı olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, "Buradaki açıklaması Suriyeli mahfilleriyle yaptığı görüşmeden hareketle, onların diliyle biraz konuşmuş olsa gerek. Tabii bizim şu andaki bulgularımız, elimizdeki belgeler pek de onun iyi niyetli davrandığı kadar bir tablo ortaya koymuyor" ifadesini kullandı.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'nin, Türk askeri uçağını düşürmesine ilişkin, ''NATO'nun tavrından doğrusu memnunuz. 28 ittifak üyesi, Suriye'yi şiddetle kınamışlardır ve saldırının kabul edilemeyeceği vurgulanmıştır. NATO'nun bu noktada da ayrılmaz bir bütün olarak süreci değerlendireceğini ve takip edeceğini de ortaya koymuşlardır'' dedi.