Uluslaarası alanda ilk defa üç dilde yayınlanan Alevi Raporu''nu anlatan Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Selahattin Özel, "Picasso'nun ünlü Guernica tablosunu nasıl yaptığını soran subaya, 'Onu ben değil siz yaptınız' dediğini anımsayacak olursak Alevi Rapor'unu yapan da aslında biz değiliz. Bu raporun hazırlanmasında en çok emeği geçen kişinin Başbakan Recep Tayip Erdoğan olduğu gayet aşikar" dedi.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) ve federasyon bileşenleri Alevilerin durumunu belgelemek üzere 2011 ile 2012 yıllarına ait verileri içeren Alevi Rapor adlı Alevi hak ihlalleri izleme raporunu Neva Palas'ta yaptıkları basın toplantısı ile deklare etti.

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Selahattin Özel, raporun uluslar arası alanda İngilizce ve Fransızca yazılan ilk rapor olduğunu ifade ederek, Alevilerin Cumhuriyet dönemindeki kimlik mücadelesi ve örgütlenme denemelerinin sanıldığının aksine 1980'li yıllarda değil 1960'lı yıllarda başladığını belirtti.

İlk Alevi derneğinin 1963 yılında açıldığını belirten Özel, ilk Alevilik bildirgesinin de 1989 yılında yazıldığını söyledi. Bu süre zarfında Alevi örgütlülüğünün çok geliştiğini kaydeden Özel, özellikle Madımak katliamından sonra bunun yükseldiğini ve bugün sayıları 2 bine varan Cemevi olduğunu belirtti. Özel, "Ancak Alevilerin kendi olanaklarıyla yaptırdıkları bu cemevleri, başta Anayasa olmak üzere mevcut yasal mevzuata göre ibadethane sayılmıyor" dedi.

ALEVİRAPOR NEDEN ÇIKTI?

Alevilerin can ve mal güvenliklerinin sağlanmadığını ve sünni islam karşısında yok edilmesi gereken bir inanç olarak görüldüğünü söyleyen Özel, Alevilerin tarih boyunca sistematik kıyım politikalarına maruz bırakıldığının birçok örnekle sabit olduğunu ifade etti.

Özel, "Osmanlı İmparatorluğu döneminde Şeyhülislam Ebu Suudlar vardı. Cumhuriyet döneminde Ebu Suudların yani şeyhülislamlık kurumunun yerini Diyanet İşleri Teşkilatı aldı. Kısacası Türkiye imparatorluktan cumhuriyete geçti, ancak Alevilerin kaderi değişmedi" dedi.

ABF'nin kurulmasının uzun süren bir hukuk mücadelesi gerektirdiğini belirten Özel, "Resmi olarak 2002'de kurulan ABF'yi AleviRapor'u yayınlamaya iten düşünce Alevilere yönelik ayrımcılık, inkar, baskı şiddet içeren olayları belgeleme ihtiyacıdır. İhtiyaç oldu, çünkü Alevilerin kimliğine, can ve mal güvenliğine yönelik giderek artan bir tehdit ortaya çıktı" diye konuştu.

AKP DÖNEMİNDE HAK İHLALLERİ TAVAN YAPTI!

Dinsel referansları güçlü olan AKP hükümeti döneminde çok sayıda hak ihlali yaşandığını kaydeden Özel, "Raporumuza göre 'ayrımcılık, hak ihlali, nefret suçu, inkar, baskı, şiddet, hakaret, ötekileştirme'nin kaynağında kamu siyaset alanı oldukça büyük bir ağırlığı oluşturuyor. 2011 yılında kamu kaynaklı ihlal, ayrımcılık, ötekileştirme vakası 18, yasama alanına giren 1, siyaset kurumuyla bağlantılı vaka sayısı 1, toplum baskısından kaynaklı olan ise 7.

2011 yılında bizzat hükümet kaynaklı 10. Bu 10 vakadan 9'unda nefret dilini kullanan kişi Başbakan Recep Tayip Erdoğan. Başbakan Erdoğan'ın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Alevi kimliğine sık sık atıfta bulunarak Sünni blok oluşturma çabası gözlerden kaçmıyor. Eğer nefret suçları yasal mevzuatımız içine girseydi, Başbakan Erdoğan, tam 9 kez hakim karşısına çıkacaktı.

Toplam vaka sayısının 70 olduğu 2012 yılında ise kamu kaynaklı suç 32. Bunların büyük kısmını eğitim kurumlarında yaşanan ihlaller oluşturuyor. Toplumsal kaynaklı suçların sayısı 19 ve çoğunluğunu Alevi evlerinin işaretlenmesi oluşturuyor.

Yürütmenin alanına giren vaka sayısı 9 ve tıpkı 2011'de olduğu gibi 2012 yılında da Başbakan Erdoğan bu kapsamda 6 kez nefret dili kullanmış ve hakaret etmiş. Yasama alanına giren vaka sayısı 6, yargı alanı kapsamındaki vaka sayısı ise 4" dedi.

'RAPORUN MİMARI BAŞBAKANDIR'

Alevi örgütlülüğünün bütün mücadelesinin mevcut tablonun olumlu yönde değişmesi olduğunu ifade eden Özel, "Picasso'nun ünlü Guernica tablosunu nasıl yaptığını soran subaya, 'Onu ben değil siz yaptınız' dediğini anımsayacak olursak AleviRapor'u yapan da aslında biz değiliz. Bu raporun hazırlanmasında en çok emeği geçen kişinin Başbakan Recep Tayip Erdoğan olduğu gayet aşikar" dedi. Özel, ayrıca raporun hazırlanmasında katkıları olan Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu ve İngiltere Alevi Kültür Merkezi'ne teşekkür ederek bu raporları hükümete de ulaştıracaklarını belirtti. (haberfx.net)