Eğitim, Medya, Siyaset, Yaşam Alanları, Sansür, Eğlence Dünyası, Spor ve Beynelminel kategorilerinde Homofobik ve transfobiklere verilen Hormonlu Domates Ödülleri bu yıl 10. kez sahiplerini buldu.

10. Hormonlu Domates Ödül Töreni dün gece, İstanbul Şişli Kent Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Lambdaistanbul LGBTİ Dayanışma Derneği’nin homofobik ve transfobik kişi ve kurumlara ilk kez 2005 yılında vermeye başladığı “Hormonlu Domates Ödülleri”nde bu yıl Başbakan Recep Tayyip Erdoğan “siyaset” dalında seçildi.

“Sansür” dalında, Lambdaistanbul ve Kaos GL gibi LGBTİ örgütlerinin internet sitelerine erişimi filtreleme ile engelleyen Meclis ödüle layık görüldü.

Eşcinsel polis memurlarını en ağır disiplin cezası uygulanarak birbiri ardına devlet memurluğundan çıkartan İçişleri Bakanlığı da “kurum” dalında hormonlu domates birincisi seçildi.

“Medya” kategorisindeki hormonlu domates ödülü ise yine Yeni Akit Gazetesi’ne gitti.

Hormonlu Domates Ödülleri’nde bu yıl tartışmalara neden olan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Gençlik Meclislerine verilecek “Genel Ahlaksız Özel Ödülü” gecede anons edilmedi.

Geceye katılan Esmeray, “BDP gençlikle oturalım konuşalım” derken, ödül töreninin sunumunu yapan Seyhan Arman “BDP bizimle aynı yolda yürüyen bir örgüttür” diyerek geceyi sonlandırdı.

Adını, Erman Toroğlu’nun “Hormonlu domates yemeyin homoseksüel olursunuz” açıklamasından alan ödüller Eğitim, Medya, Siyaset, Yaşam Alanları, Sansür, Eğlence Dünyası, Spor ve Beynelminel kategorilerinde veriliyor.
2005 yılında verilmeye başlanan ödüllerin ilk kazananları arasında Hülya Avşar, RTÜK, Mehmet Ali Erbil, Galatasaray Lisesi gibi kişi ve kurumlar vardı.

Ödüllerin ikinci yılında adaylar homofobi ve transfobi karşıtlarının oylarıyla belirlenmeye başladı. Oktay Kaynarca, Ömür Gedik ve Ankara Valiliği bu oylarla seçilen ilk kazananlardı.

Akıllarda en çok yer edinenler arasında 2010 yılında eşcinselliğin “hastalık” olduğunu söyleyen ve eleştirileri “Bu benim ifade özgürlüğüm” diyerek savunan dönemin Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakan Selma Aliye Kavaf var. Taraf Gazetesi yazarı Hilal Kaplan ve “cinsel terapist” Dr. Cem Keçe de Hormonlu Domates’in unutulmazlarından.

2013’te ise Nihal Bengisu “Direnişe Direnenler”, Recep Tayyip Erdoğan”Allah’a Havale Ediyorum”, Melih Gökçek “Ay Ne Diyeceğimi Bilemiyorum” ve “#direnzeka” kategorilerinde ödül aldı.