Çağdaş KAPLAN - Evrim KEPENEK / İstanbul - Diha

Kürtlere yönelik artan baskı ve saldırıları değerlendiren Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu, 'Bunun altında Başbakan Tayyip Erdoğan'ın halk ayaklanmasından duyduğu korku yatıyor' dedi

AKP'nin Kürt politikasının asimilasyon ve inkarın devamı olduğunu belirten Katırcıoğlu, şöyle konuştu: "AKP Kürt sorununa hâlâ, 'Keşke Kürtler olmasaydı ya da olsaydı da kolektif haklarını talep etmeselerdi' mantığıyla yaklaşıyor. Başbakan'ın son söylemlerinde beni şaşırtan bir şey olmadı. Kendi planlarını gerçekleştirmeyi düşünüyor. Önümüzdeki dönemde AKP'de Kürtlerin kolektif haklarının olmadığı anlamına gelen bir anlayış hakim olacak."

ERDOĞAN’I DİRENİŞ KORKUSU SARDI

Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu, AKP’nin Kürt politikasının asimilasyon ve inkar politikalarının devamı olduğunu belirterek, “AKP Kürt sorununa hâlâ ‘Keşke Kürtler olmasaydı ya da olsaydı da kolektif haklarını talep etmeselerdi’ mantığıyla yaklaşıyor. Başbakan’ın ülkesinde adları Kürt olan insanlar sokağa dökülüyorlar, sivil itaatsizlik yapıyorlar. Bu görüntü bile Erdoğan’ı rahatsız ediyor” dedi.

Kürt sorununun çözümü için dördü acil olmak üzere 10 talepli sivil itaatsizlik eylemleri devam ederken, askeri operasyonlar sonucu gelen cenazeler, Bölge’de tansiyonu yükseltti. Operasyonlar, gözaltılar, tutuklamalar ve sivil itaatsizlik eylemlerine yönelik sert müdahaleler devam ederken, Başbakan Erdoğan, “Kürt sorunu yoktur. Kürt kardeşlerimin sorunu vardır” açıklaması yaptı. Başbakan Erdoğan ve hükümetinin Kürt sorununda geldiği noktayı değerlendiren Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu, Başbakan’ın kullandığı söylemlerin, AKP’nin Kürt sorunu noktasında izlediği politikaların açık ve net hali olduğunu söyledi.

‘KÜRTLER OLMASA AKP MEMNUN OLACAK’

AKP’nin Kürt sorununun çözümü noktasında geçmişte izlediği ve Kürtlerin taleplerini göz ardı ederek izlediği politikasının günümüzde de daha açık bir şekilde ortaya çıktığını ifade eden Katırcıoğlu, AKP’nin geçmişten bu yana Kürt sorunu noktasında tavrının aynı olduğunu ve bu tavrında “Keşke Kürtler olmasaydı ya da olsaydı da kimliklerine ilişkin taleplerde bulunmasaydı” perspektifinde olduğunu söyledi.

Katırcıoğlu, Başbakan Erdoğan’ın “Kürt sorunu değil Kürt kardeşlerimin sorunu vardır” ifadesi ile hükümetin politikasının daha açık halini ortaya çıkarttığını kaydetti. Katırcıoğlu, “Başbakan’ın son söylemlerinde beni şaşırtan bir şey olmadı. Kürtlerin sorunlarını kendi bildiği yoldan giderek, kendi planlarını gerçekleştirmeyi düşünüyor AKP. Yani diyor ki Kürt vatandaşlarım vardır, bunu kabul ediyorum ama Kürt kimliğine ait sorunları kabul etmiyorum. Her ne kadar Kürtler var, Kürtçe var söylemleri olsa da bu anlayış Kürtlerin kolektif haklarının olmadığı anlamına gelen bir anlayış. Ve önümüzdeki dönemde AKP’de egemen olacak anlayış budur” dedi.

ÇADIR DİRENİŞİ AKP’Yİ KORKUTTU

Kürt sorununun çözümü için sunulan taleplerin gerçekleşmesi amacıyla Kürtler tarafından kurulan Demokratik Çözüm Çadırları’na ve kılınan Sivil Cuma Namazları’na yönelik AKP hükümetinin sert tavrını değerlendiren Katırcıoğlu, AKP hükümetinin sert tavrının nedeninin Kürtlerde açığa çıkan siyasi irade ve Ortadoğu’da yaşanan gelişmelerin Başbakan Erdoğan’ı rahatsız etmesi ve gelişebilecek durumlara karşı duyduğu endişeden kaynaklandığını söyledi.

Ortadoğu’da 40 yıl sürmüş otoriter nitelikli rejimlere karşı toplumun ölümü göze alarak isyan ettiğini ve bu isyanlar sırasında Başbakan Erdoğan’ın Mübarek ve Kaddafi’ye çekilmeleri gerektiğini açıkladığını, fakat kendi ülkesinde yükselen taleplere karşı ise sert tepki gösterdiğini söyledi. Katırcıoğlu, “Erdoğan Ortadoğu’daki isyan hareketlerine destek verdiğini söylüyor. Mübarek’e çek git diyor, Libya’daki isyanda Kaddafi’ye çek git dedi. Bence buradaki bu sert tepkisinin de nedeni bu. Bunları söyleyen bir liderin ülkesinde, adları Kürt olan insanlar sokağa dökülüyorlar, sivil itaatsizlik yapıyorlar. Bu görüntü olarak bile Erdoğan’ı rahatsız ediyor” diye konuştu.