Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani'nin Basın Danışmanı Kifah Mahmud, Peşmerge güçlerinin Ninova'da kalacağını söyledi.

Sputnik'e konulan Kifah Mahmud, "Irak Savunma Bakanlığı-IKBY ve IKBY-ABD Savunma Bakanlığı arasında yapılan anlaşmalara istinaden, Peşmerge güçleri, Musul, Haziran 2014'te teröristlerin kontrolüne geçinceye kadar bulunduğu topraklarda kalmaya devam edecek" dedi.

Mahmud, "Sincar, Kerkük ve Ninova, Irak Anayasası'na göre IKBY toprakları. Irak hükümetiyle yapılan anlaşmaya göre Peşmerge güçleri 2003'te Saddam Hüseyin devrildikten sonra bu toprakları kontrol etmeye başladı. Anlaşma, ABD güçleri henüz Irak'a girmeden önce yapılmıştı" hatırlatmasında bulundu.

Öte yandan Mahmud, uluslararası kuruluşların Peşmerge'yi sivillerin evlerini yıkmakla suçlamasına da yanıt verdi. Söz konusu evlerin büyük bölümüne teröristler tarafından mayın döşendiğini ve Kürt güçlerin bunları patlatmak durumunda kaldığını ifade eden Mahmud, "Bazıları ise yıkıldı. Zira evlerin sahipleri IŞİD ile işbirliği yapıyordu" diye ekledi.