Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, bağımsızlık referandumu ve Kerkük'teki bayrak krizine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Barzani, Kerkük’ün geleceğine, Kerkük’te yaşayan bütün etnik yapıların birlikte karar vereceğini söyledi.

Başbakan Barzani, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kerkük Türkmen şehridir. Kerkük Kürtlerindir safsatasına asla inanmıyoruz” sözlerinin hatırlatılması üzerine, “Kürtler, ‘Kerkük sadece Kürt kentidir’ demiyor, bütün etnik yapıların kentidir. Kerkük’te Kürdistan bayrağı hep vardı ancak bana göre konu olduğundan fazla büyütülüyor” dedi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) heyetinde yer alan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro üyesi Adnan Mufti ise, "Kerkük'te Kürdistan bayrağı kesinlikle indirilmeyecek” ifadelerini kullandı.

2014 yılında Kerkük’ün Musul’dan daha kötü durumda olduğunu söyleyen Başbakan, “Peşmerge bu bayrak altında Kerkük’ü korudu. Peşmerge olmasaydı Kerkük’te ne Irak ne de Kürdistan bayrağı olurdu. IŞİD’in bayrağı olurdu” şeklinde konuştu.

Öte yandan bayrak ve referandum konularını görüşmek üzere Bağdat'a ziyarette bulunan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) heyetinde yer alan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro üyesi Adnan Mufti, Kerkük'te IKBY bayrağının indirilmeyeceğini söyledi.

Adnan Mufti, "Kerkük'te Kürdistan bayrağı kesinlikle indirilmeyecek. Bu yönde bir karar alınacaksa Kerkük İl Meclisi tarafından alınmalı. Sadece onlar böyle bir kararı verebilir" diye konuştu.

Rûdaw muhabirinin, "Bu ziyaret Bağdat'ın Kerkük konusundaki endişelerini giderecek mi?" sorusuna Mufti şu yanıtı verdi:

"Sadece onlar değil, biz de endişeliyiz. Bu yüzden oturup sorularını yanıtlamamız lazım. Bizim de sorularımız var ve onlardan yanıt bekliyoruz. Bu konuda ortak çıkarlar göz önünde bulundurulmalı. Bizim açımızdan Kürdistan halkının çıkarları her şeyin üstündedir."

Irak Parlamentosu'nun Kerkük'te IKBY bayrağının indirilmesi yönündeki kararına ilişkin Adnan Mufti, Irak Temsilciler Meclisi'nin kararını yanlış bulduklarını belirterek, kararın yasal olarak bazı eksiklikler içerdiğini savundu. Mufti, "Parlamentoda durumun sakinleşmesi için çaba verildiğini biliyoruz. Bu konuyu görüşmek istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

'PARLAMENTODA KARARLAR, ÇOĞUNLUK ESASINA GÖRE VERİLMEMELİ'

Irak Parlamentosu'nda kararların çoğunluğun oyuyla çıkarılması konusunda ise Mufti, "Parlamentoda Kürdistan ile ilgili kararlar çoğunluk veya azınlık esasına göre verilmemeli. Eğer bu şekilde olursa azınlık olduğumuz için bizim parlamentoda bulunmamıza gerek yok. Anayasa ve halkı ilgilendiren önemli konulara ilişkin kararlar uzlaşı yoluyla verilmeli" dedi.

(Kaynak: Rudaw)