Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Mesud Barzani, Musul operasyonu ve bağımsılık referandumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Musul’un kaderine terk edildiğini savunan Barzani, Musul operasyonunun önemsenmediğini söyledi.

Bölgenin geleceği ve yaşanalar hakkında endişelerini dile getiren Barzani, Musul'u kurtarma operasyonu ile IŞİD sonrası döneme ilişkin planı eleştirerek, “Bu konu artık hiç önemsenmiyor. Kaderine terk edildi” ifadesini kullandı.

Arap aşiret reislerini kabul eden Barzani, hassas bir süreçle karşı karşıya olduğunu belirterek, “IŞİD'in Musul'dan çıkartılması örgütün sonu anlamına gelmez” dedi.

IŞİD'in askeri olarak ortadan kaldırılmasına günler kaldığını dile getiren Barzani, “Örgüt Musul'un dar bölgelerinde kuşatılmış durumda. Ancak Musul'un kurtarılması IŞİD'in sonu anlamına gelmez. Irak'ta henüz örgütün ortaya çıkmasına neden olan sorun çözülmedi ve faktörler ortadan kaldırılmadı” dedi.

25 Eylül tarihinde yapılması planlanan "bağımsızlık referandumuna" değinen Barzani, Irak merkezi hükümetiyle yaşanan acı tecrübenin sonucunda böyle bir karar aldıklarını dile getirerek, Bağdat'ı ortak ve paylaşımcı prensipleri ihlal etmekle suçladı.

Irak'ın bu şekilde kalmasının tehlike arz edeceğini savunan Barzani, "Birleşik Irak içerisinde kalıp, aynı zamanda savaşıp sorunların daha da derinleşmesi gibi bir durum kabul edilemez." dedi.

Referandum sonrası sürecin nasıl işleyeceği konusunda ise Barzani, "Sorunların uygun ve barışçıl bir şekilde çözüme kavuşturulması için Bağdat ile görüşme ve diyaloga başlayacağız. Erbil ve Bağdat derin stratejik ilişkiler içerisinde kalmaya devam edecektir." diye konuştu.

(Kaynak: Rudaw)