Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) Başkanı Mesut Barzani, 25 Eylül’de yapılması planlanan bağımsızlık referandumunun ertelenmeyeceğini yineledi. 

Türkiye’nin şiddetle karşı çıktığı bağımsızlık referandumuna Batılı ülkeler de zamanlamanın yanlış olduğu gerekçesiyle mesafeli yaklaşıyor. 

“GERİ ADIM ADIM ATMAYACAĞIZ” 

Rudaw’ın haberine göre Erbil’de sanatçı, gazeteci ve yazarlarla bir araya gelen Barzani, “Referandumun ertelenmesi için büyük bir baskı var ancak kararlıyız. Geri adım atmayacağız. Referandum 25 Eylül’de yapılacaktır” dedi.

“IRAK'TA ORTAKLIK YOK” 

Referandum kararının uluslararası yasalara aykırı olmadığını savunan KBY başkanı “Maalesef Irak’ta ortaklık yok. Madem Irak ortaklığı kabul etmiyor. Ayrılmamızdan da şikayet etmemeleri gerekiyor. Irak Anayasası da referanduma onay veriyor. 25 Eylül bağımsızlık ilanıdır. Ancak Bağdat’la görüşmeleri sürdürmemiz gerekiyor. Çünkü aramızda çözülmesi gereken birçok farklı sorun var” diye konuştu.

“İSTİKARARLI İLİŞKİLER KURACAĞIZ”

“Bunca gencin kanı özerk bir bölge için dökülürse çok yazık olur” diyen Barzani şöyle devam etti: “Gelecekteki Kürdistan devleti, cumhuriyetçi ve federal bir sistemle her yönden demokratik olacaktır. Son kararı her zaman halk verecektir. Kürdistan’ın geleceğinin her yönden iyi olacağından emin olun. Edindiğimiz tecrübeyle komşularımızla istikrarlı ilişkiler kuracağız.”

“BELKİ BİR SÜRE BASKI UYGULAYABİLİRLER” 

Barzani, ülkelerin referanduma bakışına ilişkinse şunları söyledi: “Belki bir süre bize baskı uygulayabilirler. Ancak dünya çıkarlar üzerine kuruludur. Bir süre sonra gerçeklerle muamele edeceklerdir. Onlar daha önce de federalizm ve peşmergenin varlığının yanında değillerdi. Ancak şu anda gerçekler onları mecbur kıldı.”