VATİKAN - Katolik kilisesinin modern dünyaya açılmasına yönelik önemli kararların alındığı Vatikan 2'nci Konsili’nin 50'nci yılı, Papa 16. Benediktus’un yönettiği büyük bir ayinle kutlandı.

 

Ortodoks dünyasından tek temsilci olarak katıldığı ayinde konuşan Fener Rum Patriği Bartholomeos, Doğu Kilisesi ve Batı Kilisesi’nin birleşmesinin önündeki engelin kalkmasını umduklarını belirtti.

 

Vatikan Aziz Peter (St. Pietro) Meydanı, 1962 yılında düzenlenen Vatikan 2. Konsilinin yıl dönümü ayini nedeniyle 20 binin üzerinde kişiyi ağırladı. Henüz genç bir rahipken katılma fırsatı bulduğu konsilin 50'ci yılı ayinini Papa olarak yönetme fırsatı bulan 16. Benediktus, aynı zamanda 'İnanç Yılı'nın açılışını da gerçekleştirmiş oldu.

 

Dünyanın çeşitli ülkelerinden 400’ün üzerinde kardinal ve din adamı ile çok sayıda diplomatın da ağırlandığı ayinde Türkiye’yi, Vatikan Büyükelçisi Prof. Kenan Gürsoy temsil etti.

 

Ayin boyunca Papa’nın sağ tarafında Fener Rum Patriği Bartholomeos’un, sol tarafında ise Anglikan Kilisesi Canterburry Başpiskoposu Rowan Williams’ın bulunması dikkat çekti.

 

TANRISIZ DÖNEMDEN GEÇİYORUZ

Konuşmasında Papa 23. Jean’ın toplamış olduğu Vatikan 2'nci Konsili’nin önemini vurgulayan 16. Benediktus, son 10 yılda manevi bir çölleşme ve vurdumduymazlık yaşandığını söyleyerek, 50 yıl öncesine nazaran inanca bugün daha çok ihtiyaç olduğunu iddia etti. Bu nedenle söz konusu konsilin ruhunu anlamanın gerekliliğini hep vurguladığını ifade eden Papa, 2. Dünya Savaşı'nın ardından yaşandığı gibi dünyanın bugün de “tanrısız” bir dönem geçirdiğini gözlemlediğini söyledi.

 

BARTHOLOMEOS: YOLCULUĞUMUZ HER ZAMAN KOLAY DEĞİLDİ

Papa’nın özel ilgi gösterdiği ve ayinin sonlarına doğru sarılmaktan geri durmadığı Patrik Bartholomeos da yaptığı konuşmada, son 50 yıl içinde Vatikan 2. Konsili'nin çok çeşitli başarılarını gördüklerini belirterek, “Önemli açıklamalar, kararnameler ve yasalar bunun göstergesidir. Bu vesileyle, ruhun yenilenmesini tamamladık, ayinlerde, İncil çalışmalarında ve Patristik öğretimde kökenimize döndük” dedi.

 

"Bizim yolculuğumuz, her zaman kolay ve bedelsiz değildi. Acı ve zorluklar da gördük" diye sözlerini sürdüren Bartholomeos, "Tanrı'ya şükür ki bu yolda yürürken, aynı konsildeki Piskoposlar, bizim yani 'kardeş kiliseler' arasındaki samimi diyaloğun önemini kabul etmiştir. Doğu Kilisesi ve Batı Kilisesi arasındaki engelin kaldırılması umudunda birleşiyoruz” diye konuştu. (Gazeteport)