Türkiye BarTBB’ye genel kurul çağrısı yapan baro yönetimleri, Türkiye Barolar Birliği yönetiminden çıkan “genel kurul istekleri hukuksuz” kararına karşı eylem planı hazırlamak için toplanıyor.

İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Urfa, Van, Bursa, Antalya, Aydın, Diyarbakır, Tunceli ve Mersin baro başkanları, İstanbul’da toplanarak TBB’den çıkan karara karşı tüm hukuki süreçleri harekete geçirecek bir eylem planı belirleyecek.

DW Türkçe'ye konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu, Türkiye genelinde baroların önce kendi içlerinde toplanacağını ardından İstanbul’da buluşacaklarını belirterek, “Biz hukukun izinden gideceğiz” diye konuştu.

Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan da  Feyzioğlu başkanlığındaki TBB yönetiminin "hukuken suç işlediğini” belirtti. DW Türkçe'ye konuşan Balkan, "Biz hukukçular da bu suça karşı tüm hukuki yolları gündeme getireceğiz. Her seçenek masada. İdari dava açma hakkımızdan, suç duyurusunda bulunmaya kadar uzanacak bir dizi eylem zincirini hep birlikte görüşüp uygulamaya sokacağız” diye konuştu.

TBB yönetiminin Avukatlık Yasası’na dayanarak genel kurul çağrılarını hukuksuz bularak,  reddettiğini hatırlatan Antalya Barosu Başkanı Balkan, “Başkan Feyzioğlu başkanlığındaki TBB yönetiminin hukuka bakış açıları kabul edilebilir değildir, çünkü yasa dışıdır. Bu yasa dışı hareketlerine karşı bizim de onları göreve çağırmamız yasal zorunluluktur. Dahası, bilerek ve isteyerek kamuoyuna yanıltıcı bilgiler veren Feyzioğlu’na karşı birleşmemiz hukuki gerekliliktir. Kimse, 50 yıllık köklü bir hukuki geçmişi olan TBB’yi keyfi olarak yönetemez, başında duramaz” çıkışında bulundu.

HUKUKU KİM ÇİĞNEDİ?

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’nun adli yıl açılışı için Saray’daki törene gitmesini, Türkiye’de yargı bağımsızlığı ile ilgili sorunların çözümüyle uğraşmak yerine "Saray ile ortak hareket etmesini” eleştiren barolar, TBB’nin Avukatlık Yasası’nı uygulayarak olağanüstü genel kurul toplantısı karar almasını istiyor.

Avukatlık Kanunu’nun 115'inci maddesine göre TBB genel kurulunun olağanüstü toplanması için en az 10 baro yönetim kurulunun yazılı talebi gerekiyor.

Barolar bu sayıya ulaşarak, taleplerini TBB'ye göndermelerinin ardından, TBB yönetimi bu talepleri reddetti. Yasa gereğince genel kurul tarihi belirlemesi beklenen TBB yönetimi, "Yönetim kurulu toplantısının yapıldığı tarihte gerekli olan 10 baro yönetimi kararı buraya ulaşmadı” diyerek, baroların taleplerini geri çevirdi.

Sonrasında TBB’nin olağanüstü genel kurul toplamasını isteyen baro sayısı 12’ye çıktı ve bu 12 baro ortak bir açıklama yaparak TBB’yi olağanüstü genel kurul toplantısı için tarih belirlemeye çağırdı.