Kocaeli’nin Gebze İlçesi’nde görevi gereği gittiği haciz yerinde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden 27 yaşındaki İstanbul Barosu üyesi Av. Ersin Arslan’ın ölümüne tüm barolar ortak tepki gösterdi.

Eş zamanlı olarak tüm barolar basın açıklaması yaptı. Barolar, avukatlara saldırıları durdurma konusunda farkındalık yaratmak için 19 Mart 2021 Cuma günü iş bırakma eylemi yapacak.

"DAHA NE KADAR ÖLDÜRÜLECEĞİZ?"

Bursa Adalet Sarayı önündeki basın açıklamasını Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun okudu ve “Daha ne kadar öleceğiz” diye sordu.

Bursa Barosu yönetim kurulu üyeleriyle avukatların yakalarına siyah kurdele takarak katıldığı basın açılamasında, "Avukatlara yönelik her saldırıdan sonra yılmadan söyledik; Avukat, yargı mekanizmasının sacayağıdır, hakim ve savcı nasıl korunuyorsa, avukat da öyle korunmalıdır dedik. Savunmanın kutsallığından bahisle, uygulama ve söylemlerle meslek mensuplarımızı hedef göstermeyin dedik. Gün gelecek sizin de avukata ihtiyacınız olacak dedik.  Dinletemedik… Hakarete uğradık, dövüldük, bıçaklandık, öldürüldük. Daha ne kadar öldürüleceğiz?" denildi.

Gürkan Altın, "Gözaltına alınan saldırganın en ağır cezaya çarptırılması için yargılama aşamasında davaya müdahale talebinde bulunacağımızı bu vesileyle kamuoyuna duyuruyoruz" dedi.

İŞ BIRAKMA ÇAĞRISI

Altun, bu açıklamaya 80 gerçek il barosunun imza attığını ifade ederek, baroların eylem planını açıkladı. Baroların saat 13.00’te aynı anda sms geçeceğini ve tüm meslektaşları saat 14.00’de saygı duruşunda bulunmaya çağıracaklarını ifade eden Altun, avukatlara saldırıları durdurma konusunda farkındalık yaratmak için 19 Mart 2021 Cuma günü iş bırakma eylemi yapmayı planladıklarını da söyledi.

ANKARA BAROSU: ARTIK HEDEF OLMAK İSTEMİYORUZ

Ankara Adliyesi’nde yapılan açıklamada konuşan Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan da meslektaşlarının katli ile avukat düşmanı politikaların arasındaki illiyet bağının açık olduğunu vurgulayarak “Artık hedef olmayı da, toplumsal cinnetin nesnesi olmayı da reddediyoruz. Tüm bu sebeple, Ankara Barosu Yönetim Kurulu tarafından 19 Mart 2021 tarihi Cuma günü duruşma boykotu kararı alınmıştır” dedi.

"BİR MESLEKTAŞIMIZIN DAHA KAYBINA TAHAMMÜLÜMÜZ YOK"

Avukatların, geçim sıkıntılarının pandemi süreci ile kemikleştiği bir ekonomik düzende bozulan sosyal yapısının önüne adeta günah keçisi olarak atılmakta olduğunu belirten Sağkan, senelerdir sistemli politikalarla itibarı zedelenen meslekleri üzerinden müvekkilleriyle özdeşleştirilmekte olduğunu ve bu durumun aynı hukuk sistemi içerisinde sistemli eylem ve söylemlerle adeta meşrulaştırılmakta olduğunu ifade etti. 

"Bu ülkede adliyeler, haciz mahalleri, avukatlık ofisleri, çok uzun zamandır avukat kanına bulanmış ve görev yaptığımız her alan devasa bir cinayet mahalli haline gelmiştir” diyen Sağkan şöyle devam etti:

"Artık hedef olmayı da, toplumsal cinnetin nesnesi olmayı da reddediyoruz. Herkes bilmelidir ki; acısını yüreğimize gömeceğimiz bir meslektaşımızın daha kaybına tahammülümüz bulunmamaktadır. Tüm bu sebeple, Ankara Barosu Yönetim Kurulu tarafından 19.03.2021 tarihi Cuma günü duruşma boykotu kararı alınmıştır. Tüm meslektaşlarımızı tutuklu ve acil işler dışında baro başkanlığımızın aldığı karar doğrultusunda yaşam hakkımızı savunmak için duruşmalarına mazeret vermeye davet ediyoruz. Ankara Barosu Yönetim Kurulu kararı ve mazeret dilekçesi örneği meslektaşlarımızın değerlendirmesine sunulacaktır”

DERSİM BAROSU: AVUKATLAR DA HAKİM VE SAVCILAR GİBİ KORUNMALI

Gebze'de icra memurlarıyla birlikte haciz işlemi için gittiği evde ev sahibi tarafından silahla vurulan Avukat Ersin Arslan’la ilgili Dersim Barosu, Adliye önünde açıklama yaptı. Açıklamada konuşan Dersim Barosu Başkanı Kenan Çetin, Avukatlara yönelik her saldırıdan sonra, avukatlığın, yargı mekanizmasının sacayağı olduğunu belirttiklerini, hakimlerin ve savcıların korunduğu gibi avukatların da öyle korunması gerektiğini belirtiklerini aktaran Çetin, “Acımız ve isyanımız tarifsiz büyüklüktedir.” diye konuştu.

DAVAYA MÜDAHALE TALEBİNDE BULUNACAĞIZ

İstanbul Barosu Başkanlığı nezdinde tüm avukatlara başsağlığı dileyen Çetin, “Gözaltına alınan saldırganın en ağır cezaya çarptırılması için yargılama aşamasında davaya müdahale talebinde bulunacağımızı bu vesileyle kamuoyuna duyuruyoruz” dedi. Açıklamaya EMEP İl Başkanı Ergin Tekin ve İHD Dersim şube başkanı Gürbüz Solmaz’da katılarak destek verdi.

Kaynak: Evrensel