Baroların yapısında ve seçim yönteminde değişiklik öngören çalışmada sona gelindi. AK Parti’nin MHP ile de istişare ederek hazırladığı teklifin son rötuşlar yapıldıktan sonra gelecek hafta Meclis Başkanlığına sunulması, ekim ayında yapılacak baro seçimlerinden önce yasalaşması hedefleniyor.

İKİ ÖNERİ TARTIŞILDI

Nergis Demirkaya'nın Gazete Duvar'da yer alan haberine göre, Ankara Barosu ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında yaşanan tartışmanın ardından gündeme gelen meslek örgütlerinin yapısı ve seçim yönteminde değişiklik öngören çalışmada barolar için illerde birden fazla baro kurulmasını getirecek “çoklu baro” ve seçim yöntemini değiştirecek “nispi temsil sistemi” ele alındı.

BİRİNCİ, İKİNCİ BARO DÖNEMİ GELİYOR

Taslak çalışmaya göre Türkiye Barolar Birliği’nin tek yapısı korunurken avukat sayısı 5 binin üzerinde olan illerde 2 bin üye ile yeni il barolarının kurulmasının önü açılacak. İstanbul, Ankara ve İzmir’de birden fazla baronun kurulabilmesi anlamına geliyor. Çalışmaya göre belirlenen üye sayısını yakalayan barolar siyasi, ideolojik bir görüntü sergilememesi için farklı isim kullanamayacak, birinci, ikinci, üçüncü baro şeklinde adlandırılacak.

MEVCUT SEÇİM SİSTEMİ İLE DEVAM

Taslak çalışma kapsamında baroların seçiminde de değişiklik ele alınmış, çoğunluk grubunun dışında tüm grupların güçleri oranında üye seçmelerini sağlayacak nispi seçim sistemi gündeme gelmişti. Bu sistemin barolardaki avukatların iradesini daha sağlıklı yansıtacağı ve daha demokratik bir yöntem olacağı tartışıldı. Ancak sendikalarda olduğu gibi birden fazla baro kurulması ile buna ihtiyaç kalmayacağı değerlendirildi. Bu görüş doğrultusunda teklifte nispi seçim sisteminin yer almama ihtimali güçlendi.

BAROLAR TEMAS TRAFİĞİNE BAŞLIYOR

Çoklu baro sistemine Türkiye Barolar Birliği ve 80 baro karşı çıktığını açıkladı. Aralarında İzmir, Adana, Mersin, Antalya ve Gaziantep’in bulunduğu 43 baro başkanının katılımı ile ‘müzakare heyeti’ oluşturan Türkiye Barolar Birliği hafta boyunca teklifin geri çekilmesi için hükümet yetkilileri ile bir dizi görüşme gerçekleştirecek. Heyet, ilk görüşmeyi bugün Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ile yaparken daha sonra başta AK Parti grubu olmak üzere Meclis’te grubu bulunan siyasi parti yöneticileri ile de temaslarda bulunacak.