AKP illerde birden fazla baro kurulmasının önünü açacak düzenlemeye ilişkin çalışmalarını sürdürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda raftan indirilen yasa değişikliği teklifi ile avukat sayısı 5 binin üzerinde olan illerde 2 bin üye ile yeni il barosu kurulabilecek. Bu da çok sayıda avukatı bünyesinde barındıran Ankara, İstanbul ve İzmir gibi şehirlerde birden fazla baro kurulmasının önünü açacak.

Yargının üç sacayağından biri olan savunmanın görüşleri alınmadan konunun dışında bırakıldığını savunan barolar, antidemokratik işletilen sürecin sonlandırılmasını talep ediyor. Bu aşamada Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu ve aralarında İzmir, Mersin ve Adana barolarının da bulunduğu 31 baro başkanı, teklifinin geri çekilmesi için Ankara’da hükümet yetkilileri ve muhalefet partileriyle bir dizi görüşme gerçekleştirdi.

FEYZİOĞLU, MECLİS BAŞKANI ŞENTOP’U ZİYARET ETTİ

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül başta olmak üzere Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, AKP Grup Başkanvekilleri Özlem Zengin, Cahit Özkan, İYİ Parti Grup Başkanı Orhan Çakırlar ve MHP milletvekilleri ile bir araya gelen baro başkanları tarafından, çoklu baro sisteminin yaratacağı sıkıntılar anlatıldı. Görüşmelerde, toplumsal uzlaşı ve altyapısı olmayan değişiklik teklifinin baroları etkisizleştireceği, bunun da hukuk sistemi ve devlet işleyişine zarar vereceği vurgulandı.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ayrıca, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’u ziyaret ederek, yasa değişikliği hazırlıklarına ilişkin baroların tavrını ve taleplerini iletti. Öngörülen çoklu baro sisteminin ortaya çıkaracağı sorunları da anlatan Feyzioğlu, TBB ve baroların da içinde bulunacağı bir sürecin işletilmesi gerektiğine dikkat çekti.

MHP’DE ‘ÇOKLU BARO’ ENDİŞESİ VAR

Müzeyyen Yüce'nin Gazete Duvar'da yer alan haberine göre, iki gün süren yoğun mesai sonrası görüşmelerde baroların itirazları muhalefet partilerinde karşılık bulurken, AKP ve Cumhur İttifakı ortağı MHP içinde de düzenlemeye ilişkin endişeler olduğu öğrenildi. AKP’de ‘çoklu baro’ ve ‘nispi temsil’ sistemine ilişkin görüş birliği yok. Hâlâ düzenlemeye dönük alternatiflerin değerlendirildiği partide, değişikliğe sıcak bakmayanlar da var. Nitekim MHP içerisinde de durum çok farklı değil. Bazı MHP milletvekillerinde, ‘çoklu baro’ sisteminin baroları siyasileştireceği görüşü hâkim olsa da AK Parti ile ilişkilerini de sabit bir düzlemde tutmak istiyorlar.

AYDIN BAROSU’NDAN EYLEM ÇAĞRISI 

Diğer yandan TBB öncülüğünde oluşturulan müzakere heyetine katılmayan barolardan da eylem çağrıları gelmeye başladı. Aydın Barosu Başkanı Gökhan Bozkurt, Türkiye Barolar Birliği’ne gönderdiği dilekçe ile ‘eylem’ gündemli 43. Olağanüstü Baro Başkanları toplantısı yapılmasını talep etti.

Baro başkanları ile Ankara’da yapılan son toplantıda ‘teklifin geri çekilmesi halinde’ diyalog ve müzakereye açık olduklarını duyurmalarına rağmen süreç devam ederken hükümet yetkilileri ile görüşüldüğünü ifade eden Bozkurt, “Teklifin geri çekilmesi koşulu henüz yerine getirilmemiş olduğundan, yönetim kurulumuzca bu aşamada müzakerelere katılmadık. Yönetim tarafından 19 Mayıs ve 1 Haziran tarihli bildirilerde ortaya konulan iradeye aykırı düşeceği ve müzakere edilebilecek bir hususun bulunmadığı değerlendirildi. Sürecin başından bu yana, baroların susturulması, bölünüp parçalanması için girişilen bu dayatmaya karşı eylemli olarak karşı çıkılmasına dair fikir ve talebimizi yineliyoruz. TBB’den tek gündem maddesi eylem olan 43. Olağanüstü Baro Başkanları Toplantısı’nın ivedi olarak gerçekleştirilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.