Barış İçin Akademisyenler’in hazırladığı “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisinde imzası olan akademisyenlerden doçentlik başvurusu yapanların, işlemleri durduruldu.

Gazete Duvar'dan Nuray Almaç'ın haberine göre, doçentlik başvurusu yapan İzmir Ekonomi Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Zafer Fehmi Yörük, Üniversiteler Arası Kurul'un yazısının kendisine ulaştığını aktardı.

Yörük, yazı gelmeden önce YÖKSİS’teki doçentlik başvurusu ile ilgili yaptığı tüm kayıtların silinmiş olduğunu kaydetti.

Barış İçin Akademisyenler arasında doçentlik başvurusu olanların hepsinin başvuru işlemlerinin durdurulduğu söyleyen Zafer Fehmi Yörük, “Bu uygulamaya maruz kalan kaç akademisyen olduğunu bilmiyorum ama sayının yüzü aştığını düşünüyorum” dedi.

Seyahat engellemeleri ve pasaport iptallerinin yaygın olduğunu belirten Yörük, “KHK ile ihraç edilen akademisyenlerin kara listeye alınarak işsizliğe mahkûm edilmeleri zaten bilinen bir konu” diye konuştu.

'BİLİM İNSANLARININ LİYAKATİNE BİLİMSEL KURULLAR KARAR VERİR'

Doçentlik başvurularının durdurulması kararının, akademik unvanlar ve memuriyetin karıştırıldığının göstergesi olduğunu dile getiren Yörük, konu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Üniversiteler Arası Kurul’un doçentlik başvurularımıza ilişkin işlemleri durdurması, Türkiye’de akademik unvan ile memuriyetin nasıl birbirine karıştırıldığını ve uluslararası akademik çevrelerin Türkiye’den alınmış akademik unvanları ciddiye almama nedenlerini göstermesi açısından önemli. Çünkü bu tür unvanların, böyle idari tasarruflarla devlet tarafından bahşedilmeleri ya da geri alınmaları, onları zaten akademik unvan olmaktan çıkarıp memuriyet kademeleri haline getirmiş olmakt