"Bu Suça Ortak Olmayacağız" başlıklı bildiriye imza attıkları için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hedef göstermesiyle üniversitelerden uzaklaştırılan, evleri ve çalışma ofisleri basılarak gözaltına alınan, tutuklanan, ölüm tehditleri alan Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi Almanya'da barış ödülüne layık görüldü. 

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, 1988 yılından günümüze kadar verilen Aachen Barış Ödülü'nü bu sene Türkiye'den Barış için Akademisyenler İnisiyatifi ve Offene Heide girişimine verilecek. 

Almanya'dan ödüle layık görülen Offene Heide girişimi 20 yıldır Magdeburg'daki Almanya ve NATO ordularının tatbikat merkezlerine karşı protestolar yapan bir grup olarak tanınıyor.

Barış ödülünü almaya hak kazananlara sembolik olarak bin euro verilecek. Bu para ödülü ise 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde teslim edilecek. 

İnisiyatif üyelerinden Doç. Dr. Kıvanç Ersoy, Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Yrd. Doç. Dr Meral Çamcı Mart ayından tutuklanmış, Nisan ayında tahliye edilmişti. Ayrıca birçok imzacı akademisyen işlerinden atılmıştı.