Akademisyenlerin, bölgede süren savaşa karşı yaptığı barış çağrısı yankı bulmaya devam ediyor.

Barış çağrısına İzmir Bornova Anadolu Lisesi (BAL) mezunları da katıldı.

“Düşünce ve ifade özgürlüğünün engellenmesini reddediyoruz. Eşitlik ve barışın yanındayız. Yaşam hakkının yanındayız. Özgür düşüncenin yanındayız. Ama’sız, fakat’sız, eğer’siz: Bu suça ortak olmayacağız!” denilen metinde Koray Çalışkan, Hakan Vreskala, Tülin Özen ve İnan Temelkuran gibi isimlerle birlikte 248 mezunun imzası yer alıyor.

‘BAL barış istiyor’ başlıklı metnin tamamı şöyle:

“Haftalardır Sur’da, Cizre’de, Silopi’de, Silvan’da, Nusaybin’de sokağa çıkma yasakları ve çatışmalar sürmekte, sivil halkın yaşam hakkı elinden alınmaktadır.

Şahit olduğumuz görüntüler, ölümler ve yardım çığlıkları bizleri derinden sarsmakta, ülkemizin, halklarımızın ve çocuklarımızın geleceği üzerine beslediğimiz kaygılar günden güne artmaktadır.

 Yaşadığımız topraklar kan ve gözyaşının, savaşın, kinin, acımasızlığın ve hukuksuzluğun hüküm sürdüğü yerlere dönüşmeyi hak etmiyor.

Bizler, ülkemizin her sorununun masada görüşülüp müzakere edilerek çözülebileceğine inanan yurttaşlar olarak, yine ülkemizin en büyük ve en önemli sorunlarından biri olan Kürt sorununun çözümünde gelişen, ancak 2015 Mayıs ayında devlet tarafından kesintiye uğratılan barış görüşmelerine derhal geri dönülmesini talep ediyoruz.

Devletin barışa bir şans vererek, tüm bölge halklarına karşı gerçekleştirdiği baskılardan vazgeçmesini, sokağa çıkma yasaklarının kaldırılmasını, gerçekleşen insan hakları ihlallerinin sorumlularının tespit edilerek cezalandırılmasını, bu süreçte maddi ve manevi olarak zarara uğrayan yurttaşlarımızın yaralarının sarılmasını bekliyoruz.

Aşağıda imzası bulunan biz İzmir Bornova Anadolu Lisesi mezunları, barış için müzakere masasına acilen dönülmesi çağrısında bulunmayı demokratik bir yurttaşlık görevi olarak görüyoruz.

 Bizler çocukların, kardeşlerin, annelerin, babaların, ninelerin, dedelerin, isyan eden gençlerin, askerlerin ve polislerin ölmesini kesinlikle istemiyoruz; her sorunun çözümünde ısrarla müzakere diyoruz.

Bu yüzden tüm bu yaşananlara sessiz kalıp savaşın suskun onaylayıcıları olamayacağımızı, susarsak yüreklerimizin nefessiz kalacağını çok iyi bildiğimizi buradan herkese ilan ediyoruz.

Barış görüşmeleri yeniden başlayıncaya kadar, ülkenin ve dünyanın neresinde olursak olalım, elimizden ne geliyorsa demokratik bir zeminde yapacağımızın sözünü vererek, ülkemizde mevcut olan tüm okul ve üniversitelerin mezunlarını, derneklerini aynı çabayı ve duyarlılığı göstermeye davet ediyoruz.

Ülkenin ve dünyanın birçok yerinden ve farklı dönemlerden BALdaşlar olarak Diyarbakır, Mardin, Hakkari ve Şırnak’taki tüm kardeş halklarımıza yalnız değilsiniz, yanınızdayız, barışı mutlaka hep beraber kazanacağız diyoruz!

Biji aşiti, biji biratî! Yaşasın barış, yaşasın kardeşlik!”

Metne imza vermek isteyen BAL mezunları buradan imzacı olabilir