Sosyal medya hesabından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu eleştiren bir mesaj paylaşmasının ardından Ağustos 2021'de İstanbul Kadıköy'de saldırıya uğrayan TİP Milletvekili Barış Atay'ın davasında karar çıktı. 

Anadolu 46. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya sanık avukatları ve müşteki Barış Atay'ın  avukatları Şerif Özgür Urfa, Zübeyde Arslan ve Ahmet Ekim katıldı. 

"SİYASİ KİMLİĞİNİ BİLMİYORDUK"

Sanık avukatları müvekkillerinin milletvekili Barış Atay Mengüoğlu'nun siyasi kimliğini bilmediklerini, söz konusu eylemin müştekinin kamu görevi nedeniyle gerçekleşmediğini öne sürdü. Sanık avukatı, müvekkillerine verilecek olası cezanın ertelenmesini talep etti.

Davayı karara bağlayan mahkeme, sanık Ömürcan Polat'ın aynı mekanda bulundukları Barış Atay'ı tanıyıp politik tutum ve tavrını benimsemediği için diğer sanıklar Hasan Çağrı Çalışkan, Çağlar Baş ve İnan Emekçi ile takip ettiklerini belirtti.

Kararda sanıkların grup halinde Barış Atay'a arkadan saldırdıkları ve yere düşürüp vurmaya devam ettikleri anlatıldı. 

İYİ HAL İNDİRİMİ YAPILMADI

Ömürcan Polat, 'Kamu görevlisine hakaret' ve 'Kamu görevlisini görevinden ötürü kasten yaralama' suçlarından toplamda 1 yıl 11 ay hapis cezasına çarptırıldı. 

Çağrı Hasan Çalışkan, Çağlar Baş ve İnan Ekmekçi, 'kamu görevlisini görevinden ötürü kasten yaralama" suçundan 9'ar ay hapis cezasını çarptırıldı. Söz konusu saldırının planlı yapıldığı belirtilen kararda verilen cezalarda iyi hal indirimi veya ceza ertelenmesi yapılmadı.

Mahkeme, Osman Avşar'ın ise beraatine karar verdi. 

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede Kadıköy'de Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Barış Atay Mengüllüoğlu'na 31 Ağustos 2020'de saldırdığı iddia edilen Ömür Canpolat hakkında "Kamu görevlisini kasten yaralama" ve "Kamu görevlisine alenen hakaret etmek" suçlarından 1 yıl 8 aydan 3 yıl 10 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılması isteniyordu.

İddianamede diğer sanıklar Çağrı Hasan Çalışkan ile Çağlar Baş'ın sonradan kimlikleri tespit edilen İhsan Emekçi ve Osman Avşar'ın da "Kamu görevlisini yaralama" suçundan 1.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle cezalandırılması talep ediliyordu.