Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı ve Hatay Milletvekili Barış Atay, İstanbul Sözleşmesi’nin feshini protesto eylemine katıldıkları gerekçesiyle haklarında sınır dışı kararı verilen İranlı mültecileri Meclis gündemine taşıdı. Atay, Süleyman Soylu’ya “Mültecilerin bu ülkede bulunabilmesinin koşulu iktidarınızca çizilen sınırlar içerisinde yaşamak zorunluluğu mudur?” diye sordu.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bir gece yarısı kararnamesiyle İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmasına karşı 20 Mart 2021’de Denizli’deki Çınar Meydanı’nda yapılan basın açıklamasına katılan Esmaeil Fattahi, Zeinab Sahafi, Leili Faraji ile eyleme katılmayan Mohammad Pourakbari Kermani, 5 Nisan 2021’de gözaltına alındı. Mülteciler, 6 Nisan'da sınır dışı kararı ile Aydın Geri Gönderme Merkezi’ne gönderildi ve bir ay burada tutulduktan sonra Fattahi, Sahafi ve Faraji farklı şehirlere sürüldü. Denizli İdare Mahkemesi, Fattahi, Sahafi, Faraji ve Kermani’nin itirazını 31 Aralık 2021’de oy birliğiyle reddetti.

TİP Milletvekili Barış Atay, İranlı mülteciler hakkında sınır dışı kararı verilmesine ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Atay, Soylu’ya şu soruları yöneltti:

1)      İstanbul Sözleşmesinin feshedilmesini protesto eylemlerine katılmak, yani yalnızca yurttaşların değil, mülteciler dahil tüm bireylerin sahip olduğu evrensel insan haklarını kullanmak, sınır dışı edilmek için bir gerekçe midir? Bu kararın uluslararası koruma ilkesini, mültecilerin ifade özgürlüğünü ve toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkını açıkça ihlal ettiğinin bilincinde misiniz? Mültecilerin bu ülkede bulunabilmesinin koşulu iktidarınızca çizilen sınırlar içerisinde yaşamak zorunluluğu mudur?

2)      Can güvenlikleri tehlike altında olan İranlı mültecilerin sınır dışı işlemlerini durduracak mısınız?

3)      İranlı mültecilerin, üçüncü bir ülke yerine İran’a iade edilmeleri durumunda can güvenliklerinin tehlike altında olduğundan haberdar mısınız? Mültecilerin İran’a gönderilmemeleri için gerekli önlemleri alacak mısınız?