15 Temmuz darbe girişimi sonrası başlayan görevden almalar sürerken, Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde ‘Barış Bildirisi’ne imza atan 20 akademisyen görevlerinden uzaklaştırıldı.

Akademisyenlerin görevden uzaklaştırılmasına karşı basın açıklaması yapılmak istendi, ancak Yunusemre Kampüsü giriş kapısında saat 12.30’da yapılacak basın açıklaması Olağanüstü Hal (OHAL) gerekçe gösterilerek yasaklandı.

Bu yasaklama üzerine açıklama, Eğitim ve Bilim emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) binasında gerçekleşti.

Akademisyenler adına basın açıklamasını, Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Nadide Karkıner okudu.

Eskişehir Barış Akademisyenleri imzalı açıklama şöyle:

“5 Ağustos 2016 Cuma günü, Anadolu Üniversitesi ne mensup Barış Bildirisi ımzacıs 20 akademisyene görevden uzaklaştırıldıkları tebliğ edildi. Böylece, biz Barış Bildirisi imzacısı akademisyenler hakkımızda başlatılan disiplin soruşturmasından yaklaşık altı buçuk ay sonra, tedbiren görevden uzaklaştırma gibi akli ve ahlaki temelden yoksun tuhaf bir uygulamayla karşı karşıya bırakılmış bulunuyoruz.

“Bu haksız uygulamaya tepki göstermek için 8 Ağustos pazartesi günü saat 12:30 da Yunusemre Kampusu giriş kapısında yapacağımız basın açıklaması valilik tarafından yasaklandı. Demokrasim sürekli dilendirildiği bugünlerde en temel demokratik haklarımızı kullanmamız engellendi. Bu gelişme üzerine basın açıklaması aynı gün saat 13:30 da sendika binasına alındı.

“Şubat 2016 itibariyle başlatılan disiplin soruşturmaları ile ilgili hiçbir biçimde bilgilendirilmeden makaleler, kitaplar yazdık Dahası derslerimizi verdik sınavlara girdik, jüriler yaptık ve Haziran 2016 itibariyle öğlencilerimizi mezun ettik. Sonuç olarak barış talebimizde ısrar ettik ama akademik çalışma gündemimizi değiştirmedik.

“Sayın Anadolu Üniversitesi Rektörüne sormak istiyoruz. 15 Temmuz darbe girişimi ile birlikte Gülen Cemaati’ne yönelik başlatılan operasyondan sonra sizin gündeminizde ne değişti de Barış Akademisyenlerine yönelik aşağıdaki bu haksız uygulamaları gerçekleştirdiniz?

“Barış Bildirisi imzacısı bir arkadaşımız ilişiğinin kesitmiş olmasın, takiben açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı almış olmasına rağmen eski görev yeri olan Hukuk Fakültesine görevlendirilmesi yapılmamıştır. Yine barış bildirisi imzacısı bu arkadaşımıza hak ettiği kadro bilinçbir şekilde verilmemektedir.

“Bilinmelidir ki üniversite yönetiminin içine düştüğü bu korku gündemi dikkati dağıtarak, yerel ve genel iktidar odaklarının gözüne girmeye çalışarak fırsatçı ve maksatlı uygulamalarla değiştirilemeyeceği gibi aksine barış, demokrasi ve hukuk mücadelesindeki kararlığımızı ve inancımızı daha da arttıracaktır.

“Akademinin susmayacağını bir kez dana yineleyerek bu hukuksuz ve maksatlı uygulamaya son verilmesini arkadaşlarımızın görevlerine dönmelerinin sağlanmasını talep ediyoruz.”


Kaynak: Ajanslar