Türkiye’nin farklı kentlerindeki üniversite öğrencileri, yüksek ev kiraları ve yurt sorununa tepki göstermek için bir araya geldi.

Öğrenciler Meclis’te bütçe görüşmelerinin devam ettiği günde seslerini duyurabilmek için Ankara Ulus Meydanı’nda ‘Barınamıyoruz’ eylemi organize etti.

Ankara Valiliği’nin, ‘Barınamıyoruz Hareketi’nin 12 Aralık’ta saat 12.00’de düzenleyeceği eylemin “uygun” görülmediğini açıklamasının ardından sabah saatlerinde çok sayıda öğrenci otobüslerle bulundukları kentlerden Ankara’ya doğru yola çıktı.

Sabah saatlerinde Ankara girişinde durdurulan öğrencilere polis tarafından kente giriş yapamayacakları söylendi ve Başkent’e girişleri engellendi.

GÖZALTILAR VAR

Polisin darp ederek müdahale ettiği  150'i aşkın öğrenciler gözaltına alındı. Gençlere yolu aç sloganı atılırken Barınamıyoruz hareketinin sosyal medya hesabından, "Bizi nezarethanede mi barındıracaksınız?" paylaşımı yapıldı.

Sosyal medya hesapları üzerinden polise tepki gösteren öğrenciler, “Milyonlarca genç aç, yoksul, borçlu, barınamıyor ve bu gençlerin Ankara şehrine girişi hukuksuz, asılsız bir Ankara Valiliği talimatıyla engelleniyor! Biz bu ülkenin gençleri değil miyiz? #GençlereYoluAç" ifadelerini kaydetti.

ÇHD'DEN AÇIKLAMA

ÇHD Ankara Şubesi gözaltılara ilişkin olarak, "Barınamıyoruz' demek için Ankara'ya gelen öğrencilerin gözaltı takibini yapmak üzere karakola geçiyoruz. Ankara girişinden gözaltına alınan öğrencilerin bir kısmı Atayurt Jandarma Karakolunda bir kısmı Kazan İlçe Emniyet Müdürlüğünde tutuluyor. Her iki karakoldaki süreci de takip etmek üzere buradayız. Kızılay'dan gözaltına alınan öğrenciler İl Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubeye götürülüyor" açıklaması yapıldı.

"ANKARA'YA GİDECEĞİZ, YOL AÇILANA KADAR BEKLİYORUZ"

Otobüsten inen öğrenciler, "Bizim geri dönüşümüz yok! Ankara'ya gideceğiz, yol açılana kadar bekliyoruz. Bütün Türkiye'nin gözü kulağı barınamayan, geçinemeyen, borçlu öğrencilerden yana, biliyoruz. Ya yolu açacaksınız, ya yolu açacaksınız!" ifadesini kullandı.

İzmir’den Ankara’ya gelen öğrencilerden 4’ü polis tarafından gözaltına alındı. Gözaltı aracında açıklama yapan öğrencilerden biri, “Geldiğimiz otobüs de gözaltı aracına dönüştürülmüş durumda. Kapıyı kapatarak zorla tutuyorlar ve bizi İzmir’e geri göndermeye çalışıyorlar. Bu memleketin gençleri olarak Ankara’ya girişimiz engelleniyor. Bunun ne seyahat ne ifade özgürlüğüyle hiçbir yanı kalmadı. Bizden korkuyorlar, korksunlar” ifadelerini kullandı.