Balyoz Davası'nda 33 kişinin beraati onandı. Yargıtay, 24 sanığa mahkumiyet hükümlerini bozdu. Yargıtay, 63 kişi hakkındaki kararı bozdu, tahliye kararı verdi.

Yargıtay 24 isim hakkında "Mahkumiyetlerin eylemlerinin suç için anlaşma kapsamında kalması nedeniyle haklarındaki cezanın bozulmasına" karar verdi. İşte o isimler:

Bora Serdar Levent Gölgeç
AHmet Tuncer
Ali İhsan Çuhadaroğlu
Behçet Alper Güney
Can PBolat
Cüneyt Sarıkaya
Doğan Fatih Küçük
Erdoğan Koçöoğlu
Erhan Kuraner
Fatih Musa Çınar
Gökhan Gökay
Hakan Akkoç
Hadi Poyraz
Hasan BAsri Aslan
Hasan Hakan Dereli
İkrami Özturan
Kemal Dinçer
Mehmet Alper Şengezer
Muharrem Selçuk Ünal
Murat Ataç
Mustrafa HAmzaoğlulları
Namık Koç
Nedim Ulusan
NOrkun Gökalp
Refik Hakan Tufan
Sami Yüksel
Sırrı Yılmaz
Süha Civan Timıçin Ersaslan
Yaşar Dilber
Yunus Nadi Erkut
Zafer Karataş
Ahmet Topdağı
KAsım Erdem
Levet Ergün
Mümtaz Can
Nurettin Işık
Suat Dönmez

Yargıtay 34 isim hakkında da haklarındaki mahkumiyetlerin, sanıkların cezalandırılmasına yeterli delil bulunmadığından beraat verilmesi gerekçesiyle bozulmasına ve tahliyelerine karar verdi. İşte beraatına karar verilen isimler:

Abdil Akça,
Abdullah Zafer Arısoy
Ahmet Etin,
Ahmet YAnaral
Ali Güngör
Altan Dikmen
Arif Bıtyıklı Duran Ayhan Embiya Şen Erdal Yıdlrıım
Erdinç Yoldız
Erol Ersan
Ertan Karagözlü
Eyüp Aktaş
Fikret Coşkun
Hakan Öktem
Hakan Yıldırım Hüseyin Bakır
Hüseyin Durdu
İhsan Çevik
İmdat Çelik
İsmail Karaoğlna
Murat Balkaş
Murat Bektaşoğlu
Mustafa Aydın
Mustafa Kelleci
Mutlku Kılıçlı
Osman Çetin
Recep Yavuz
Selahattin Gözmen
Serhat Dizdaroğlu
Hali,l Helvacıoğlu Abdurrahman Başbuğ
Ahmet Türkmen
Bülent Akalın
Cumhur Eryüksel
Gökhan Çiloğlu
Güllü Salkaya
İsmat Kışla
Şafak Duruer
Tevfik Özkılıç
Tuncay Küçük
CAdefr Uyar
Kenan Yüce
Ömer Faruk Ağayarman

DAVANIN GEÇMİŞİ

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Halil İbrahim Fırtına ve Çetin Doğan’ın da aralarında bulunduğu 361 sanıklı “Balyoz Planı” davasının temyiz incelemesini yapan Yargıtay 9. Ceza Dairesi heyeti, kararını bugün açıkladı.

YARGITAY TARİHİNİN EN UZUN DURUŞMASI

Yargıtay tarihinin en uzun duruşmasında, 9. Ceza Dairesi, 1 ay süren 17 oturumda, 96 sanık avukatının savunmasını dinlemişti. Savunmalar ağırlıklı olarak “dijital verilerin sahteliği iddiası ve delil kabul edilemeyeceği” üzerinde yoğunlaşmış ayrıca verilerde zaman çelişkileri olduğuna işaret edilirken, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın tebliğnamesinde bunlara yeterince açıklık getirmediği vurgulanmıştı.

Yargıtay Başkanlığı’nca, konferans salonunda yapılacak bugünkü karar duruşmasına katılacaklar için yaka kartları hazırlandı. Yargıtay girişinde kimlik karşılığı alınacak kartlar, salon girişinde barkod sistemiyle okutulacak. Salona girişte, sanık avukatları ve basın mensuplarının ardından sanıkların ailelerine öncelik verilecek. Yargıtay Genel Sekreterliği, Emniyet’e yazı yazarak duruşmanın yapılacağı gün için ek güvenlik tedbiri istedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 17 Haziran’da davayla ilgili tebliğnameyi tamamlayarak Yargıtay 9. Ceza Dairesi’ne göndermişti. Tebliğnamede, Balyoz Planı davasında, Fırtına, Örnek, Doğan, Orgeneral Bilgin Balanlı, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Orgeneral Ergin Saygun ve eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık’ın da aralarında olduğu 256 sanık hakkındaki mahkûmiyet kararının onanması istenmişti.

Tebliğnamede, sanıklardan 67’si hakkındaki mahkûmiyet kararının bozulması, 2 sanık hakkındaki mahkûmiyet kararının düzeltilerek onanması, 35 sanık hakkında verilen beraat kararının onanması ve 1 sanık hakkındaki beraat kararının bozulması talep edilmişti. (Cumhuriyet)