Balyoz Davası'da soruşturma ve yargılama aşamalarına bakan 15'i tutuklu 50 eski hakim ve savcı hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı.

Hazırlananan iddianameyle, 49 hakim ve savcı hakkında "Anayasayı ihlal" suçundan ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis isteniyor.

2010 yılında başlayan davada, aralarında emekli orgenerallerin de bulunduğu çok sayıda emekli ve muvazzaf asker "darbe planı" suçlamasıyla yargılandı.

2012 yılında verilen hapis kararlarının ardından, 2014 yılında Anayasa Mahkemesi "hak ihlali" nedeniyle 236 Balyoz sanığı'nın yeniden yargılanmasına karar verdi ve tahliyeler gerçekleşti.

Balyoz hakimlerine ve savcılarına getirilen başlıca suçlamalar arasında, "maddi gerçeğin ortaya çıkarılması için gerekli araştırmaları yapmadıkları, savunma ve delilleri dikkate almamaları" yer alıyor.

Duruşmanın iki savcısının bazı durumlarda, sanıklar lehine konuşacak tanıkları dahi özgür iradeleri ile hareket etmedikleri gerekçesiyle "yalancı tanıklıkla" itham ettikleri savunuluyor.

İddianamede, kapatılan Özel Yetkili Mahkemelerin, Gülen yapılanmasının elinde, "toplumu dizayn edecek bir silaha dönüştüğü" savı da dikkat çekiyor:

"Şüphelilerin fikir ve eylem birliği içerisinde Fetullahçı Silahlı Terör Örgütü'nün amacına uygun şekilde planlı ve sistematik bir şekilde yürütülen bir organizasyonun parçası olarak hareket ederek tespit edilen hukuka aykırılıkları gerçekleştirdikleri sonucuna ulaşılmıştır"

Aynı iddianamede Balyoz yargılamalarında öne çıkan isimlerden emekli Orgeneral Çetin Doğan ve vefat eden Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Özden Örnek gibi 113 kişi 'müşteki" olarak yer alıyor.

Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi iddianameyi kabul etti.

Kaynak: BBC Türkçe