Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili İdris Baluken, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Baluken’in, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan ile gönderdiği mesaja, tutuklamalar, belediyelere kayyum atamaları, açığa alınan öğretmenler ve OHAL uygulamalarına dair açıklaması şöyle:

ÖCALAN’IN MESAJI

Türkiye’nin önünde önemli ve tarihi fırsat varken maalesef gençler ölmeye devam ediyor. Her gün onlarca insanın yaşamını yitirmesine toplum alıştırıldı. Haber bile olmuyor.

“Böylesi bir ortam içerisinde (Öcalan’ın) ‘6 aylık süre içinde barışı geliştirme’ teklifi bilinçli şekilde sümenaltı edilmeye, toplumun dikkatinden kaçırılmaya çalışılıyor. Herkes sessiz. AKP hükümeti, devlet, CHP ve MHP başta olmak üzere diğer siyasi partiler; Meclis ne düşünüyor, bilmiyoruz.

“Başın kuma gömüldüğü her saatte toplumsal barış dinamitleniyor, yok ediliyor. Her gün onlarca cenazenin kalktığı bir ortamda ileriki süreçte toplumsal barışı tartışmaya bile fırsat bulamayacak bir duruma ülke hızla savruluyor. Meclis niye tatilde? Defalarca toplanması için çağrı yaptık. Çocuğu her gün ölüm tehlikesi altında olan aileler bu sürece müdahil olmalıdır. AKP, Türkiye’nin barışına kayyum atadı.

“Öcalan’ın mesajı Türkiye’nin savaş ve darbe sarmalından çıkması için son derece kıymetli ve tarihi bir teklif.

ALP ALTINÖRS

"15 Temmuz’dan bugüne kadar yüzlerce arkadaşımız gözaltına alındı, çoğu tutuklandı. Toplumum muhalif damarı üzerine bir saldırı geliştirildi. 6 milyon oy almış bir siyasi partinin eş genel başkan yardımcısı 8 gün boyunca gözaltında tutuldu ve işkence uygulandı.

"Alp Altınörs arkadaşımız hukukun katledildiği mahkeme koridorlarında gecenin bir yarısında keyfi bir şekilde ve siyasi bir kararla tutuklandı. Alp Altınörs gözaltına alınırken başı dik, ona kelepçe takan polisin başı eğik. Bu tutuklama kararını verenlerin hepsi yüzlerini kapasalar bile tarih önünde hesap vermekten kurtulamayacak.

"Alp’nin duruşu HDP’nin onurlu duruşunu, O’nu cezaevine götürürken başını eğenler de HDP’yi sindirmeye çalışanların resmini özetliyor. Bu resmi yaratanlar üst düzey bir IŞİD liderini lütfederek gözaltına alıyorlar. Biz bu yaklaşımları kabul etmiyoruz.

KHK İDDİASI

“Bütün KHK’ler mevcut OHAL Kanunu’na bile aykırıdır. KHK’lar Meclis’ten onay almamıştır. Bu KHK’ler darbecilerle mücadele etmekten çok Kürtleri, tüm sol sosyalist ve muhalif kesimleri hedefleyecek şekilde devreye konmuştur.  

"Biz HDP olarak bu OHAL faşizmine karşı mücadeleye devam edeceğiz. Önümüzdeki günlerde son derece sert bir direniş süreci ile bu KHK’lerin ve bu faşizm uygulamalarının topluma dayatılmasına karşı HDP’nin duruşunun nasıl şekilleneceğini tüm topluma göstereceğiz.

"Uluslararası kamuoyunda da AKP’ye ve AKP’nin uygulamalarına bağlı olarak Türkiye’ye dönük bazı yaptırımlar konuşulmaya başlanmıştır. Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu nezninde yaptığım görüşmeler sonrasında, Avrupa’dan kimi heyetlerin birkaç hafta içinde Türkiye’ye geleceği, bu KHK’lerin tamamını inceleyeceği, uluslararası hukuka aykırı tüm KHK’lerin geri çekilmesi hususunda hükümete baskı yapılacağına dair bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum.  

"AKP bu tutumlarından vazgeçmezse, uluslararası alanda da yaptırımlarla karşılaşacağı bir sürecin tartışıldığını buradan belirtiyorum.

BELEDİYELERE KAYYUM

“Sen seçilmişlere bal gibi darbe yaparım diyorsan, 15 Temmuz’da seçilmişlere bal gibi darbe yapmaya çalışanlardan hiçbir farkın kalmamış demektir. Onlar Meclis’i bombalarken, cezaevine gönderilecek milletvekillerinin listesini hazırlarken seçilmişleri bal gibi alacağız mesajı veriyorlardı. Burada tam bir darbe zihniyeti ile karşı karşıyayız.

"Sanmasınlar ki bu kayyum mevzusu böyle kabul edilecek. Halkımız bu darbeye karşı büyük bir kararlılıkla, tarihi bir direniş ortaya koyacaktır. Bugün Batman’da, Diyarbakır’da, Van’da, Ağrı’da halkımız alanlara inmeye başladı. Önümüzdeki süreçte, bu faşizm uygulamasından geri adım atılıncaya kadar, bedeli ne olursa olsun, hepimiz alanlarda olacağız, eylemde olacağız. Halka ait olan belediyeleri gasp etmelerine izin vermeyeceğiz. Faşizmi hayata geçirmek bu ülkede o kadar kolay olmayacak.

"Çanakkale ve Seferihisar belediyelerinin kayyumu tanımayıp Sur halkının temsilcilerini tanıdıklarını beyan etmeleri son derece değerlidir. Tarihe geçecek bir tutumdur.

AÇIĞA ALINAN ÖĞRETMENLER

“Fethullahçılar rapor hazırlıyor, AKP açığa alıyor. Söz konusu Kürtler olunca cemaat ile iktidar ele ele. AKP ölümü gösteriyor, CHP sıtmaya razı ediyor.”