Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili İdris Baluken, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın darbe girişimi sonrasında önerdiği ‘liderler zirvesi’ne dahil edilmemesine tepki gösterdi.

Baluken, "Hükümetin darbeden doğru sonuçlar çıkarmadığının göstergesi. Darbeyi engellemeye çalışan, bu yönüyle her türlü pratiği gösteren HDP'ye ayrımcı bir yaklaşım yapılabilecek en büyük yanlış olur” dedi.

İdris Baluken, DİHA'ya gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

'HÜKÜMET DARBEDEN DOĞRU SONUÇ ÇIKARMADI'

Baluken, HDP'nin görüşmelere dahil edilmemesine ilişkin, "Bu AKP ve Erdoğan'ın darbeden doğru sonuç çıkarmadığı, kutuplaştırıcı, ötekileştiren siyasette ısrarcı olduğunu gösteriyor" ifadesini kullandı.

"HDP, darbeye karşı en net tutumu ortaya koyan, demokratik değerlerle, toplumsal barışla hukuk devletini yeniden tahkim edilmesini öneren siyasi partidir” ifadelerini kullanan Baluken, “Hükümetin böylesi bir darbe girişiminden sonra bu tavrı ortaya koymuş, bu önerileri dile getirmiş bir siyasi partiye karşı böyle bir tutum ortaya koyması anlaşılır değildir.

“Önümüzdeki günlerde hükümetin bu tutumu değişir mi bilmiyoruz ama değişmezse, kaybedecek olanların kendileri olduğunu belirtmek isteriz" dedi.

'DARBE MEKANİĞİ SAVAŞ POLİTİKALARINDAN BAĞIMSIZ DEĞİL'

Darbeye giden sürecin AKP'nin savaş politikalarından bağımsız ele alınamayacağını savunan Baluken, "Milletvekillerinin dokunulmazlıklarının 3 siyasi parti tarafından kaldırılarak askere dokunulmazlık getirilmesidir. Bu darbe mekaniğini engellemeye çalışan, bu yönüyle her türlü pratiği ortada olan HDP'ye yönelik ayrımcı bir yaklaşım ortaya koyarlarsa bu yapılabilecek en büyük yanlış olur" ifadelerini kullandı.

AKP'nin politikasıyla kaos ve iç savaşı hedeflediğini savunan Baluken, "Umarız bu yanlış içerisinde ısrar etmezler. Yanlışların tamamı uyarılarımızın dikkate alınmaması ve bu uyarıların pratikte doğrulanması anlamına geliyor" dedi.

Baluken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yarın yapacağını belirttiği önemli açıklamasına ilişkin, "Hiçbir bilgiye sahip değiliz. Toplumsal sorunları dikkate alarak bir açıklama yapacaksa, yapacağı en hayırlı iş çözüm sürecine geri dönmektir, Öcalan üzerindeki tecridi kaldırmaktır. Algıları üzerinde toplayan açıklamadan beklentimiz, tek çıkış noktası budur" diye konuştu.

Baluken, anti-demokratik uygulamaları derinleştirecek her türlü girişimin karşısında yer alacaklarını ve askeri darbeyi gerekçe göstererek başka bir darbe yapılmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

AKP’nin çözüm önerilerini dikkate alması gerektiğini kaydeden Baluken, "Lider zirvesi çağrısı vardı. Liderler zirvesi son derece anlamlı ve çözüm için ön açıcıdır. AKP ayrımcı yaklaşımlar yerine kolektif aklı öne çıkaracak önerileri dikkate alması gerekir" dedi.

MECLİSİN BOMBALANMASI

Ankara'yı bombalayan uçakların Diyarbakır'dan havalanmış olmasını da değerlendiren Baluken, bu konuda hükümeti uyardıklarını dile getirerek şunları söyledi:

"Kürdistan'da yürüyen savaş sürecinin gerekli barış ve demokratikleşme çabalarıyla bir kenara bırakılmaması durumunda Türkiye'nin batısına taşınabileceği endişesini dile getiriyorduk. Cizre, Silopi, Nusaybin, Sur'da yaşanan tabloların benzeri, İstanbul, Ankara'da 15-16 Temmuz gecesi yaşandı. Savaşın insanlığa karşı suçlarını sorgulamayan insanlara karşı suç işleyen mekanizmanın neler yapabileceği ortaya çıkıyor. Dün Kürt halkını bombalayanlar, meclisi bombalayabiliyorlar. Resmi ve özel kurumları bombalayabiliyorlar. Bu Türkiye kamuoyu tarafından sorgulanmalı ve görülmelidir."

(Kaynak: DİHA)