HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, “PKK’nin kaçırdığı çocuklar diye bir kavram yoktur, tam tersine devlet teröründen kaçan çocuklar gerçeği vardır” dedi.

Halkların Demokratik Partisi(HDP) Grup Başkan Vekili İdris Baluken, Meclis’te gündemdeki konulara ilişkin basın toplantısı düzenledi. Baluken, Diyarbakır’da çocukları PKK’ye katılan ailelerin yaptığı eylemin sorulması üzerine, “Bu çocukları dağa götüren koşulları ciddi biçimde sorgulamamız ve bu koşulların ortadan kaldırılmasıyla ilgili siyaset kurumunun hangi somut çalışmaları yaptığını sorgulamamız gerekir. Hiçbir çocuğun silah altında olmasını, savaş koşullarında olmasını istemeyiz. Dağda kendi ailesinden kopmuş olan on binlerce gencimiz var, onların da ailelerinin beklentisi var. O gençlerin silahlı mücadelenin kendi doğal koşullarından, kendi özgür iradeleri ile farklı bir aşamaya gelmesi, demokratik siyasetin içinde hak ve özgürlük mücadelesi yürütmesiyle ilgili güçlü bir toplumsal talep var. Çözüm süreci değimiz sürecin amacı da bu, demokratik siyasetin önünü açalım, silahlar bırakılsın. PKK’nin kaçırdığı çocuklar diye bir kavram yoktur, tam tersine devlet teröründen kaçan çocuklar gerçeği vardır” diye konuştu.

"YANSIYAN BİLGİLERİN YÜZDE 90'I YALANDIR"

Baluken, çocuklarla ilgili ailelerle görüşmeler yaptıklarını ifade ederek, “Kamuoyuna yansıtılan bilgilerin yüzde 90′ı yalandır. Orada zorla kaçırılan, zorla tutulan herhangi bir çocuğun olmadığını, kendi iradesi dışında zorla bir yerde tutulan bir durumun olmadığını ifade etmek istiyorum. Bu konuda daha önceki Kandil ziyaretlerimizde de, Kandil’deki yetkililerin çocuklarla ilgili geri göndermek istemelerine rağmen Türkiye’deki mevcut demokratikleşme zemininin sağlanmamasından, sokaktaki devlet terörünün devam etmesinden kaynaklı çocukların geri dönmeyi kabul etmedikleri yönünde ifade edilen bilgiler var” şeklinde konuştu.

BDP ve HDP’nin alıkonulan insanları geri getiren bir kurum olarak çalışmadığını belirten Baluken, “BDP ve HDP, mevcut askeri hareketliliğin, çözüm sürecine zarar getirmeyecek şekilde soğutulması, elinden gelen katkıyı sunma noktasında çalışma yürütüyor. Biz bugüne kadar alıkonulan askerlerin getirilmesi konusunda arabuluculuk yaptık, bölgede tansiyon yükseldiği dönemlerde gerekli olan bütün girişimleri ortaya koyduk” dedi.