Eski AB bakanı Egemen Bağış’la Hürriyet gazetesinin eski Ankara temsilcisi Metehan Demir arasında yapıldığı iddia edilen ‘bakara-makara’ konuşması için TÜBİTAK’tan ‘ilginç bir montaj‘ tespiti çıktı.

17 Aralık sürecinde sızan ses kaydında, Bağış’ın Demir’e ‘her cuma google’a girip Kuran’da kardeşlik, nankörlük gibi aramalar yaptığını ve beğendiği bir ayeti ‘salladığını’ söylediği öne sürülüyordu. Metehan Demir tepkiler üzerine kayıtla oynandığını savunsa da özür dilemiş, ancak Hürriyet’teki işinden kovulmayı engelleyememişti.

Kaydın gerçek olmadığını savunan Bağış ise suç duyurusunda bulunmuştu. Bağış’ın ‘kaydı düzenleyenlerin ve yayınlayanların tespit edilmesi’ talebiyle yaptığı suç duyurusu sonrası istenen bilirkişi raporunda, TÜBİTAK’taki ses uzmanları ‘ istenen yeni kelimelerin türetildiğini‘ tespit etti.

TÜBİTAK’ın ‘bakara-makara’ yorumu şöyle:

“Yapılan spectrum incelemesi sırasında tespit edilen kaydın içinde gözlemlenen çok sayıda çıkıntı, bu kaydın çok sayıda farklı kayıttan yararlanılarak oluşturulmuş bir montaj olduğunu ortaya koymuştur. Montajda dikkat çeken bir husus konuşma bütünlüğünü sağlamak için sadece tüm kelimelerden oluşan bir montajdan farklı olarak, kelimelerin dahi parçalanmış hecelerden oluşturularak, istenen yeni kelimelerin türetilerek ortaya çıkarıldığı ilginç bir uygulama ortaya konmuştur.” (diken)