Adalet Bakanlığı, yargıda pazarlık sistemini getiren bir yasa taslağı hazırladı. 5 yıla kadar hapis cezasını gerektiren suçlarda şüpheli suçunu kabul ederse ceza 1 yıla indirilebilecek. Taslak yasalaşırsa, cinsel taciz cezaları da para cezasına çevrilebilecek.

SUÇ PARA CEZASINA ÇEVRİLECEK

Kemal Göktaş'ın Milliyet’te yer alan haberine göre, Adalet Bakanlığı, ‘Ceza yargılamalarında iş yükünün azaltılması ve alternatif çözüm yöntemlerinin geliştirilmesine’ yönelik bir kanun taslağı hazırladı. Taslakta, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki gibi, şüphelinin suçunu kabul etmesi koşuluyla, şüpheliler ile savcılık arasında ‘pazarlık’ yapılmasına ve bu usulle cezanın belirlenmesine ilişkin düzenlemeler yer alıyor. Taslağa göre 5 yıla kadar hapis cezası gerektiren suçlarda şüpheli suçunu kabul ederse cezanın 1 yıla indirilmesi, para cezasına çevrilmesi veya kamu hizmeti gibi yaptırımlar uygulanması mümkün olacak.

‘ÖDE KURTUL FORMÜLÜ’

Kanun taslağıyla, çocuğa cinsel istismar, cinsel taciz gibi cinsel saldırı suçları da pazarlık kapsamına girecek. Taslakta ayrıca ön ödeme yoluyla şüphelilerin davadan kurtulması olanağı da genişletiliyor. Halen üst sınırı 3 ay olan suçlarda uygulanan ön ödemedeki sınır 2 yıla çıkarılarak şüphelilere ‘öde-kurtul’ imkânı getirilecek.