İnşaat işçisi Menderes Kış, 1 yıl önce Fettah Tamince'nin sahibi olduğu Sembol İnşaat'ın taşeronu Teka Turizm Otelcilik ve Uluslararası Ticaret Anonim Şirketi tarafından Kazakistan’a çalıştırılmak için götürüldü. Şirket, Kış gibi birçok işçiye sigortalarının yaptırılacağını ve maaşlarının geciktirilmeden yatırılacağının sözünü verdi. Ancak bu sözler yerine getirilmedi. Her şey Kış’ın, Kazakistan Kervansaray projesinin inşaatında çalışırken iskeleden düşüp sakat kalmasıyla ortaya çıktı.

AYLARCA ARAYAN SORAN OLMADI

Gazete Duvar'dan Hacı Bişkin'in haberine göre 5 çocuk babası Kış, hastaneye götürüldüğünde sigortasının yaptırılmadığını öğrendi. Şirket Kış’a tüm masrafları karşılayacağını söyleyip olayın duyulmamasını istedi ancak verilen hiçbir söz yerine getirilmedi. Ağrı’daki evinde aylardır yataktan kalkamayan Kış’ın ailesi maddi anlamda büyük zorluklar yaşıyor. Şirket yetkilileri kazanın ardından Kış’a geçmiş olsun dileğinde bile bulunmazken yaşanan olayı unutturmak için elinden geleni yaptı. Şirket, hastane kayıtlarında iş kazası raporu hazırlanmaması için araya ‘tanıdık’ doktor koydu.

Gazete Duvar’ın 2 Eylül 2021’de ‘Patron kaza geçiren işçiyi muhatap almadı: Maaş yok, tedavi yok’ haberinin ardından HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu konuyu Meclis gündemine taşıdı. Gergerlioğlu, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı’na yaptığı başvuruda, Kış'ın yaşadığı olayın ve şirketin kaç kişiyi yurtdışına götürdüğünü, şirketin sigorta kayıtlarının incelenmesini istedi. 

BAKANLIK 'İHBARI ALDIK' DEDİ ANCAK...

Bu başvuru üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, şirketi incelemeye aldı. Olaydan 1 yıl sonra bakanlık Sembol inşaatın iş yeri dosyasını araştırdı. Bakanlık, şirketle ilgili herhangi bir şikayete rastlanmadığını açıklarken, "Ancak söz konusu Menderes Kış vatandaşımızın yaşadıkları ve soru önergesi ihbar niteliğinde değerlendirildiği gerekli araştırma, inceleme başlatıldı" dedi.

Bakanlık Kış'ın yaşadıkları üzerine verilen önergeyi 'ihbar' olarak değerlendirdiğini açıklasa da işçilerin sigortasız çalıştırıldığına dair bir açıklama yapmadı. Bakanlık, verdiği yanıtta söz konusu şirketin yurtdışına 37 işçi götürdüğünü, aralarında Menderes Kış’ın olmadığını belirtti. Fakat Menderes Kış’ın sigortasının yapılmamasından kaynaklı işçi olarak görünmediği ayrıntısını bakanlık görmemezlikten geldi.

BAKANLIĞIN YANITI

Bakanlığın inceleme sonrası verdiği yanıt şöyle: “Menderes Kış vatandaşımızın çalışmak üzere hangi ülkeye götürüldüğü, burada iş kazası geçirip geçirmediği iş sözleşmesinin olup olmadığı konularında yeterli bilgi bulunmadığından sosyal güvenlik mevzuatı açısından ne tür hakların sağlanması gerektiği ile bu hakların sağlanıp sağlanmadığına dair bakanlığımızın temsilciliğinin bulunduğu ülkelerde temsilciliklerimiz, bulunmadığı ülkelerde Dışişleri Bakanlığımız tarafından araştırma ve değerlendirme yapılması mümkün olamamakta. Bakanlığımız yurt dışında çalışan vatandaşlarımızın çalışma ve sosyal güvenlik alanındaki haklarının sağlanması ve korunması hususlarında gerekli çabayı sarfetmektedir."