Mardin’de DEDAŞ’ın yüzlerce köyde 14 Mayıs’ta başlattığı ve aylarca süren elektrik kesintilerine dair HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar’ın verdiği soru önergesini cevaplayan Bakanlık, kesintileri "mevzuata uygun" gördü

Mardin merkez ve ilçelerinde Dicle Elektrik Dağıtım AŞ. (DEDAŞ) tarafından 14 Mayıs’tan itibaren yüzü aşkın köyde elektriklerin kesilmesine ilişkin HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar’ın Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na verdiği soru önergesine cevap verildi. Elektriklerin 25 Temmuz itibari ile verildiği bölgede, Bakanlık verdiği cevaplarda bölgedeki elektrik kesintilerinin sadece borcu olan abonelerle sınırlı olduğunu savundu. 

POMPALARININ ELEKTRİĞİ DE KESİLDİĞİ GÖRÜLMEDİ 

Bölgede kesintilerin merkez trafolardan yapılması nedeniyle Mardin Büyükşehir Belediyesi iştiraki Mardin Su ve Kanalizasyon İdaresi’ne (MARSU) ait su pompaları dahi aylarca enerjisiz kalırken, bakanlık cevabında “Bölgede elektrik fatura bedellerinin zamanında ödenmemesi nedeniyle elektriği kesilen abonelerin mevzuat kapsamında yükümlülüklerini yerine getirmeleri halinde herhangi bir mağduriyet yaşanmasına mahal vermeden elektrik arzı yeniden sağlanmaktadır. Elektrik faturasını zamanında ödemeyen herhangi bir abone nedeniyle bir bölgenin tamamının veya bir kısmının elektriğinin kesilmesi söz konusu değildir” ifadelerini kullandı. 

‘FATURALAR HUKUKA UYGUN’

Üzerinde kullanım miktarı ve vergi oranlarının olmadığı elle yazılmış koçanların fatura olarak verildiği yönündeki soruya ise bakanlık, “Hukuka aykırı fatura düzenlenmesi şeklinde bir uygulama söz konusu olmadığı” yönünde cevap vererek, mevzuata aykırılık tespit edilmesi durumunda Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından gerekli yaptırım ve tedbirlerin uygulandığını savundu. 

Kaynak: MA