Van Cezaevi’nde 2017’e yaşanan olaylarda yaralanan 3 infaz memuruna ödenmesine karar verilen tazminatın tutuklulardan alınmasına karar verildi.

Van T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan tutukluların odalarına gardiyanlar tarafından 23 Ocak 2017 tarihinde baskın yapılmıştı.

 Baskın sırasında tutukluların iddialarına göre gardiyanlar, tutuklulara "Teröristsiniz, vatan hainisiniz" diyerek saldırdı. Saldırı karşısında tutuklular da kendilerini korumaya çalıştı. Bu sırada arbede büyüdü ve kimi tutuklular, gardiyanlar ile kurum ikinci müdürü de olayda yaralandı.

Yaşanan olayda 15 tutukluya 11 gün, 5 tutukluya 15 gün hücre cezası, 19 tutukluya ise “kınama” cezası verildi.

Olay sonrası gardiyanlar ise görev malulü oldukları gerekçesi ile Adalet Bakanlığı'ndan zararlarının tazmin edilmesini istedi.

Bunun sonucunda Adalet Bakanlığı Nakdi Tazminat Komisyonu Başkanlığı verdiği kararla Van T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda Kurum 2’nci Müdürü olarak görev yapan Mikayil Mahmat, İnfaz ve Koruma memurları Muhammed Kurnaz, Erhan Yıldırım'a ayrı ayrı 2 bin 737 TL 65 kuruş tazminat ödenmesine karar verdi.

Mezopotamya'dan Müjdat Can'ın haberine göre, Adalet Bakanlığı ise ödenen tazminata ilişkin tutuklular Ahmet Çelik, Hakan Bilekçi, Özhan Ceyhan, Şahin Öncü ve Kemal Kahraman hakkında Van Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesine “Rücu'en alacak davası" açtı.

Dava başvurusunda, "Eylemleri sebebiyle yapılan ödemeye sebebiyet vermek bakımından davalıların kusuru ve sorumluluğu açık olup, yapılan ödemenin tamamının davalılardan Rücu'en tazmini için bu davanın açılması zarureti doğmuştur" denildi.